Държавата няма да плаща целите осигуровки по мярката 60/40

13:05, 08 апр 20 25 2309 Шрифт:
Даяна Дюлгерова Редактор: Даяна Дюлгерова

Държавата поема 60% от осигуровките по схемата 60/40, съобщи социалният министър Деница Сачева.

Ресорното министерство е възложило тълкуване на приетите от депутатите в понеделник промени в закона за извънредното положение, свързани с новата схема. Въпросът е дали държавата ще поеме 100% или 60% от осигуровките, дължими от работодателя за съответния месец. Правният анализ е показал, че държавата ще поема осигуровките само на 60%, останалите ще трябва да се плащат от работодателите.

До вторник 873 фирми пък са подали молби за помощ по схемата 60/40 за 12 455 работници. Повечето работодатели са от секторите "Ресторантьорство", "Хотелиерство", "Преработваща промишленост". 

Осигуровките влизат в „60/40“, смекчени глоби и още промени...

„Разполагаме с около 300 млн. лв. от Оперативната програма, които ще бъдат насочени към субсидирана заетост в подкрепа на работодателите, както и за мерки, насочени към безработните лица след кризата“, обясни Сачева, цитирана от "24 часа". 

Над 61 000 са безработните от началото на извънредното положение

Една от тях ще е да се подкрепят работодателите с 40% от минималната заплата и осигуровките за 2 месеца след изтичане на участието в схемата 60/40. Подготвя се и конкретна подкрепа за безработни за бързо кариерно ориентиране, планиране и обучение, както и валидиране на умения, поясни министърът.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама