Над 61 000 са безработните от началото на извънредното положение

12:35, 08 апр 20 25 1896 Шрифт:
Даяна Дюлгерова Редактор: Даяна Дюлгерова

В Бюрата по труда до момента са регистрирани 61 644 лица, търсещи работа, загубили работата си в България, както и такива, които са се върнали от чужбина, съобщи на извънреден брифинг министърът на труда и социалната политика Деница Сачева, цитирана от БГНЕС.

32 041 души са подали заявления за парично обезщетение за безработица, а 9 830 са тези, които са намерили работа от началото на извънредното положение до момента.

Само за последните 20 работни дни в Бюрата по труда са обработени над 103 хиляди различни заявления. Сачева призова хората да не ходят в службите на МТСП, тъй като всички срокове се удължават автоматично. 

Работници в неплатен отпуск могат да бъдат наемани на друг трудов договор

Във всички областни градове ще бъдат изпратени и служители на полицията, за да помагат при реда на опашките. В много областни центрове са разкрити и допълнителни офиси.

Всички документи в Бюрата по труда могат да се подават и онлайн, и по пощата, като се свалят първо от сайта на МТСП. "Имаме възможност за служебен контрол на данните в заявлението, затова молим всички да не идват на място“, обясни Сачева.

Към момента отпуснатите обезщетения от НОИ са 15 404, средният им размер е около 650 лв. Все още броят на хората, които използват електронни услуги е малък – под 3%.

Работниците в неплатен отпуск биха могли да работят на втори трудов договор и да бъдат наемани от други работодатели, като наемането на втори трудов договор не изисква разрешение от първия работодател. Всички, които се включат в работата в селското стопанство могат да получават обезщетения, така и заплати в селското стопанство.

"Земеделските производители ще подават динамично и активно всички свободни работни места. Но не можем да задължим насила хората да работят в селското стопанство, но сме направили всичко, за да ги насърчим, допълни Сачева.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама