Томислав Дончев към президента: Когато двама се карат, виновен е по-умният

14:23, 07 апр 20 / Политика 25 3427 Шрифт:
Виолета Иванова Автор: Виолета Иванова

"Когато двама се карат, виновен е по-умният". С този цитат на Гьоте вицепремиерът Томислав Дончев отговори на президента Румен Радев, който по-рано днес използва също цитат на писателя, за да отговори задочно на премиера Бойко Борисов, предаде репортер на TOPNOVINI.BG.

"Или най-ценното в тази ситуация - "Разделяй и владей" е мъдро правило, но "Обединявай и направлявай" е по-добро", каза още вицепремиерът, цитирайки отново Гьоте.

Радев: Депутати, кръгом и бегом, дарете и мартенските заплати

"Единственият персонален призив, който ще си позволя към президента е да следва собствената си препоръка - нека всички да се смирим и да си гледаме работата, защото обществото ни има нужда точно от това", подчерта Дончев.

Вицепремиерът напомни, че в последно време се използват военни термини, но поясни, че не знае дали това е добре. Той заяви, че "тук няма новобранци" и припомни няколко команди, които държавният глава Румен Радев използва - кръгом, бегом марш.

"Армейските команди се подават от висшите към по-низшите, за да извършват прости, механични команди. Но тук няма новобранци. А и не е ясно коя команда трябва да изпълняваме - тази от 3 март, тази за сваляне на извънредното положение или какво", коментира той.

"Всичко ми прилича на една команда в армията, която трябва да унижи другите", допълни Дончев.

"Да не се бърка раздаването на мартеници със сложната логистична задача в периода на пандемията. Раздаването на предпазни средства в болниците се прави както трябва. Ако има ограничения тук, те не са парични. Единствените ограничения са от липсата на някои артикули на българския пазар", каза още вицепремиерът на брифинг в Министерския съвет. На него участваха още председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски и директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов.

Дончев подчерта, че кризата вади най-доброто от обществото, визирайки множеството дарение към болниците, но по думите му, не вади "най-доброто от политиците".

"Чрез социалното министерство, ние осигуряваме храна на около 60 000 души. Това е чрез системите на социалните патронажи. Имаме и допълнителна форма - "Топъл обяд", където също се осъществяват подобни услуги. Ако има нужда от още, ние сме в състояние да увеличим обема лица, на които се дава храна. Няма да отвръщам с политически коментар. Доколкото позволяват ресурсите на държавата, ще опитаме да достигнем до всеки", обясни Дончев.

Той добави, че мерките, които се вземат, са комплексни и към момента се работи по тях. Вицепремиерът обаче не се нае да прави прогноза кога мерките ще бъдат разхлабени.

53 975 броя са разпределените към момента защитни маски за специализиран персонал. Това са маски за лекарите на първа линия. Защитните маски за обща употреба са почти милион, без тези от митницата, които са повече от половин милион. Облекла за специализиран персонал за многократна употреба, които са най-търсени от нашите медици 392 броя. Облекла за обща употреба – 10 050 броя. Облекла за обща употреба за многократна употреба – 40 180. Защитни очила – 85 768, защитен шлем – 6000 броя. Това съобщи Началникът на логистичния център към Националния оперативен щаб и директорът на ГДПБЗН комисар Николай Николов.

Разпределени са и количества спирт и дезинфектантен гел в различни разфасовки.

Комисар Николов съобщи, че вече в аптеките има маски и дезинфектанти, а повече от 60 фирми са предложили оферти и услуги за организиране на производство на маски. Работи се активно и по осигуряване на лични предпазни средства за доброволците. За техните нужди има дарени автомобили от производители. 

„Има акцент върху интензивните отделяния за приемане на най-тежко болните. По препоръка на Щаба здравния министър Кирил Ананиев издаде заповед за претрансформиране на всички болници в страната, да отделят свои отделения, които са за COVID инфектирани, достатъчен брой интензивни легла без да се прекъсва нормалната работа на болниците. Едновременно с това се зареждаха болници, гранични служби и чиновници, които имат чести срещи с граждани, със защитни средства. Най вече на лекарите, защото това е двойна загуба за населението”, каза от своя страна ръководителят на Оперативния щаб ген. Мутафчийски. 

По думите му през това време са се изграждали Национална лаборатория, лаборатория в Плевен, „Пирогов”, РЗИ-София, Бургас, лаборатория в болница „Софиямед”. Скоро предстои откриване в Пловдив. „Това разширява възможности за по-широко тестуване на населението с надеждни методи", каза ген. Мутафчийски. 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.

#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама