Банов: Заплатите на артистите са гарантирани

17:42, 06 апр 20 / Политика 25 2207 Шрифт:
Цветилена Симеонова

Всички артисти, които са заети на държавна и общинска работа, могат да се чувстват спокойни за трудовите си възнаграждения, увери министърът на културата Боил Банов пред bTV.

За времето на извънредното положение те ще преминат от делегиран на директен бюджет и заплатите им са гарантирани за този тежък период. В сряда на министерски съвет колегите ще подкрепят тази мярка“, обясни Банов. Според него това е много силен ход на държавата, защото много дейци на културата трябва да бъдат защитени. „Те трябва да са спокойни и могат да подготвят своите роли и вкъщи“, заяви министърът. 

Творци искат увеличение на парите за култура за сметка на други пера от бюджета

Няма да допуснем разрив в системата, няма да излизат в неплатен отпуск, нашите творци трудно ще го понесат“, коментира той.

Според него големият проблем е при артистите на свободна практика. „Те могат да ползват от други мерки, каза министърът и като пример посочи кредитите без лихва до 1500 лева. Търсим и други механизми през Министерството на културата“, посочи Банов.

Да не позволим молекулата на COVID-19 да абортира независимата култура

Оптимизирали сме всички ресурси, правителството стои зад културата на България, подкрепя ни. Дори и да има свиване тази година, трябва хората да устоят и да работят по нови проекти“, отбеляза Банов.

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама