Скок на домашното насилие по света заради социалната изолация

12:57, 06 апр 20 / Свят 25 2511 Шрифт:
Виолета Иванова Редактор: Виолета Иванова
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова властите по света да вземат допълнителни мерки за защита на жените от домашно насилие в условията на социална и домашна изолация.

„Насилието не е само по бойните полета“, заяви Гутериш в изявление и видео обръщение на няколко езика, подобен на призива му за прекратяването на конфликтите на света в условията на пандемията от COVID-19.

"Пирогов" с телефонна линия за жертвите на домашно насилие

„За много жени и момичета заплахата е там, където те би трябвало да се чувстват най-безопасно – в собствените си домове. В последните няколко седмици социално-икономическият натиск и страховете нараснаха, и ние сме свидетели на глобално увеличение на домашното насилие“, предупреждава генералният секретар на ООН.

Гутериш призова националните правителства да вземат превантивни мерки срещу домашното насилие върху жените, като тези мерки да са част от стратегиите им за справяне с епидемията.

В Индия вече има двоен скок на случаите на домашно насилие още в първата си седмица на карантината в страната, по данни на Националната комисия за жените.

Във Франция случаите на домашно насилие са нараснали с една трета в рамките на седмица от националната карантина на страната, съобщават френските власти. В Австралия пък отчитат 75% скок на онлайн търсене за подкрепа на жертви на домашно насилие.

Гутериш апелира за „алармиращи системи“ в аптеки и хранителни магазини, както и безопасни начини жените да търсят подкрепа и да пускат сигнали, без техните насилници да разберат.
 
„Заедно трябва и можем да предотвратим насилието навсякъде, от бойните зони до домовете на хората, докато се борим да победим COVID-19”, добави той.
 
TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама