Радан Кънев иска нов икономически план и оставката на Горанов

11:31, 06 апр 20 / Политика 25 2252 Василена Йорданова
Снимка: БГНЕС

Евродепутатът от групата на ЕНП Радан Кънев призова премиера Бойко Борисов за нов икономически план за справяне с коронавируса и смяна на финансовия министър.

Не е ли време да се създаде Икономически кризисен щаб?

"Като общество, като нация, като общност, ние имаме нужда от надежда, от взаимна подкрепа, солидарност и доверие. Моят непоискан съвет е да дадете надежда на българските граждани и да потърсите нашето доверие за трудните месеци, които предстоят, с нов, по-хуманен икономически план, представен от нов финансов министър", написа той в отворено писмо до премиера.

В него Кънев поиска българското правителство да приложи спасителните икономически мерки, които прилага цяла Европа. Според него удължаването на мерките за социална дистанция и забавяне на разпространението на коронавируса изисква изцяло нова икономическа политика, която да не допусне страхът от заразата да прерасне в икономическа паника и отчаяние за бъдещето.

Евродепутатът отбелязва, че България не е част от постигнатия в ЕС консенсус за защита на гражданите от икономическите последици на кризата, а обявените от правителство мерки за защита на икономиката, бизнеса и домакинствата, поставят страната ни в изолация от общите европейски политики, тъй като те не отговарят на стандартите на ЕС нито по размер, нито по обхват.

"Тази политика заплашва с всеобхватен фалит националната икономика. Тя поражда страх и отчаяние, вместо да дава кураж и надежда в трудни времена. Недостатъчните мерки и арогантното поведение на ресорните министри уронват малкото доверие на гражданите и бизнеса в управлението и представляват непосредствена заплаха и за здравните мерки на кабинета и щаба", пише още той.

Евродепутатът предлага и 7 спешни мерки, които да бъдат предприети от кабинета:

  1. Мярката за защита на работните места да бъде изцяло променена или допълнена с друга мярка, която да е насочена изключително към малките предприятия и семейния бизнес, като за най-засегнатите фирми подкрепата достигне 80% от реалните разходи за труд, а не от брутната заплата;

  2. На засегнатите предприятия и самонаети лица бъде дадена данъчно-осигурителна ваканция, включваща вече изискуемите осигурителни плащания за м. Март. Само така ще се избегне включването им в “черния списък” на неизрядните длъжници и отпадането им от всички схеми за подпомагане и кредитиране;

  3. На малките и семейни предприятия, и особено тези от сферата на туризма, да бъдат предложени преки финансови помощи за съхраняване на бизнеса и работните места;

  4. На родителите, които са в неплатен отпуск и отглеждат малки деца и ученици, да бъдат предоставени преки и безвъзмездни помощи, а не кредити;

  5. Всички задължения на бюджета към бизнеса да бъдат изплатени незабавно;

  6. За осигурените в страни от ЕС българи да бъде отворена гореща телефонна и онлайн линия на Агенция по заетостта, на която да им бъде осигурено консултиране за правата им в рамките на законодателството на ЕС. Да бъдат предприети и незабавни действия на ниво МТСП за уреждане на всички висящи осигурителни въпроси с държавите-членки, от които те се завръщат;

  7. Да бъде въведена проста и ясна програма за безлихвено кредитиране на бизнеса и домакинствата с бюджет далеч над заявения 0.5 млрд. лева и без посредничеството на Българската банка за развитие.

Радан Кънев изтъква, че спасителните мерки изискват огромно усилие за бюджета, емитиране на нов дълг и използване на кредитните линии на Европейската комисия. Според него досегашната политика на спестявания и лишения има смисъл единствено, ако днес добрият кредитен рейтинг на Българската държава бъде използван за спасение на нейните граждани.

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!