Не е ли време да се създаде Икономически кризисен щаб?

20:50, 29 мар 20 / Политика 25 7776 Шрифт:
Любомира Николова Автор: Любомира Николова

С оглед на усложнената обстановка от разпространението на COVID-19 в страната и в чужбина, TOPNOVINI.BG ще внесе предложение до Министерски съвет за създаване на Икономически кризисен щаб, като логично продължение на създадените до момента Национален кризисен щаб и Медицински съвет, които работят ефективно в полза на българските граждани.

България повече от всякога има нужда от единство и солидарност, които към момента са видими от действията на правителството и министър-председателя Бойко Борисов.

Снимка: PIXABAY

Целта на предложението ни за сформиране на Икономически щаб е да се създаде антикризисен икономически проект с няколко основни посоки:

  1. Как да се преодолее икономическата криза преди овладяването на ситуацията с коронавируса в България;
  2. Какви действия да се извършват след преодоляване на кризата.
  3. Информираност на населението, ясна посока и правила, които стриктно да се спазват и следват, за запазване на българската икономика.

В този щаб е необходимо да се включат безспорни икономисти, финансисти, представители на малкия и средния бизнес, представители на най-големите банки у нас, макроикономисти, представители на работодателските организации, успешни български финансисти и икономисти, които работят в чужбина.

Ако е възможно  в този мозъчен тръст да се привлекат наши сънародници на ръководни постове в чужбина като вицепрезидентът на Европейската инвестиционна банка Лиляна Павлова, председателят на Изпълнителния съвет на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева, българският еврокомисар за иновациите, научните изследвания, образованието, културата и младежта Мария Габриел и др., които да допринесат чрез онлайн заседания, за подпомагането и справянето с финансовата и икономическа криза, на която тепърва ще ставаме свидетели.

С това България ще бъде първата държава с подобна структура, която да подпомага Министерството на финансите, Министерството на икономиката и самия Министерския съвет с идеи за последователни и категорични мерки и действия.

Решенията ще се вземат сега, преди да е станало късно, и ще следват  определен план и посока, които да се спазват.

Със създаването на Икономически кризисен щаб ще бъдат покрити основните нужди на гражданите. Здравето е от първостепенно значение, но икономическото състояние е жизнено важно за съществуването  както на всеки отделен български гражданин, така и на цялата държава.

Чрез него ще може да се помогне и да се зададе ориентир за малкия и средния бизнес, които са гръбнакът на българската икономиката.

Без доходи е немислимо да съществува, който и да е - нито в краткосрочно, нито в дългосрочно бъдеще.

Освен изброените аргументи, трябва да се прибавят и плюсовете от по-голямата прозрачност по отношение на икономическите действия и по-доброто информиране на обществото.

Свидетели сме как в медиите се изказват крайно разнопосочни и взаимно изключващи се мнения от финансови и икономически специалисти, което обърква допълнително гражданите и бизнеса, който предприема въз основа на това нездравословни действия. Подобно беше положението преди създаването на Медицинския съвет, когато министър-председателят заяви, че не желае да се насажда допълнително напрежение в обществото.

Естественото продължение на това негово мнение е създаването на Икономически кризисен щаб, който да изчисли, проучи и вземе най-правилните и адекватни мерки, от които да не са потърпевши както обществото, така и икономиката на България.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама