СБЛЪСЪК: Обичани или мразени са депутатите?

11:00, 04 апр 20 / Сблъсък 25 4383 Биляна Иванова
Снимка: БГНЕС

Народното събрание прие специален режим на гласуване по време на извънредното положение. В опит да се съобразят с препоръките на оперативния щаб, без да прекъсват работа, депутатите ще гласуват на две групи, по график. Трябва да седят през едно място, да не се струпват много в пленарната зала. Изказванията са с маски, а трибуната се дезинфекцира. В пленарна зала се заговори за имиджа на институцията пред народа, както и какво послание изпращат депутатите, като решават да се събират само за извънредно законодателство.

По въпроса обичани или мразени са депутатите представяме мненията на депутата от БСП Кристиан Вигенин и лидера на „Воля“ Веселин Марешки. И двамата са зам.- председатели на Народното събрание.

                                                                                                                 

 

Обичани или мразени... 

Кристиан Вигенин се обърна директно към председателя на парламента. „Г-жо Караянчева, авторитетът на парламента се гради много трудно. Под ваше ръководство рядко даваме поводи за уважение. Кризите сами по себе си дават шанс да се докажат и да се види истинската стойност на хората и на институциите“. „За съжаление, Народното събрание не издържа този тест. Днес сме по- мразени от всякога“, заяви той.

Веселин Марешки обаче не е съгласен. „Аз лично се чувствам много обичан в момента. Отворена ми е Фейсбук страницата, може да влезете да видите за какво става въпрос“, коментира той. „Ако Вигенин и неговите колеги от „БСП за България“ се чувстват най- мразени за всички времена, откакто са представители в Народното събрание, нека не ни слагат под общ знаменател“, призова той червените депутати.

Трупа се не просто омраза, а ярост срещу всички нас. Макар че отговорността е преди всичко ваша ние не бихме искали да я носим, но сме принудени“, изтъкна Вигенин, обръщайки се към управляващите.

Нямам никакво намерение да се чувствам неодобряван и необичан, защото някои други не са свършили нищо през живота си, и се чувстват неодобрявани и мразени“, обяви Веселин Марешки.

С примери, молитви и спомени...

Кристиан Вигенин даде два примера. „Когато стотици хиляди българи в предприятията продължават работа, ние затваряме“ и „Когато десетки хиляди хора са без доходи, в неплатен отпуск, Народното събрание наред с министри, президент, членове на държавни комисии, по автоматичен механизъм увеличават заплатите си. На всичкото отгоре в нашия случай- без да работим, в нормалния режим“.

От върховна институция на републиката се превръщаме в институционален придатък на министър- председателя“, подчерта Вигенин.

Аз и голяма част от обществото се молим никога повече да не идвате. Аз и голяма част от народа не искаме да виждаме какво ще се случи, когато не дай си Боже дойдете на власт“, заяви Марешки. И си спомни как: „През 1991 г. трябваше да се редя на опашки на БЧК, за да може по някакъв начин да изхранваме първото ми дете. Как с една печка, малка, с два реотана, трябваше да отопляваме целия апартамент. Естествено не да го отопляваме, а леко да пречупим температурата“.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.

#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

 

                                                             

 

                                                          

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!