БНБ: Банките имат 5 дни да предложат правила за мораториум върху кредитите

12:45, 03 апр 20 / Общество 25 1538 Шрифт:
Виолета Иванова
Търговските банки имат 5-дневен срок, за да предложат на БНБ правила за мораториум по кредитите заради извънредното положение, предизвикано от пандемията с коронавирус. Това става ясно от позицията на националния трезор.

Банковият сектор е готов за кризата, очаква се спиране на плащанията по кредити

"На база на гласуваните в Европейския банков орган (ЕБО) насоки БНБ изиска от търговските банки да предложат за утвърждаване в срок до 5 работни дни единен проект на правила за частен мораториум върху плащанията по банкови кредити във връзка със ситуацията с COVID-19. Изготвените от банките правила, след одобрението им от БНБ, ще предоставят за периода на тяхното действие гъвкавост на банките да предлагат на техните клиенти облекчения по плащания по банкови кредити", се посочва в съобщението на БНБ. Детайли за облекченията за граждани и фирми ще бъдат оповестени с публикуването на правилата за частния мораториум.

БНБ съобщава още, че с днешна дата - 3 април, Управителният съвет е приел решение, че ще спазва гласуваните в ЕБО Насоки относно законодателните и частните мораториуми върху плащания по кредити във връзка с COVID-19 (EBA/GL/2020/02). За тези мерки е уведомен ЕБО. Насоките са публикувани на интернет страницата на ЕБО.

Правителството внесе актуализацията на бюджета

"Мораториумите върху плащания по банкови кредити могат да бъдат ефективен инструмент при краткосрочни ликвидни затруднения на клиентите на банките. Много фирми и граждани биха изпитали такива затруднения, ако работата им бъде ограничена или преустановена в резултат от мерките срещу COVID-19. Това от своя страна може да се отрази неблагоприятно и върху кредитните институции, доколкото при съществуващата регулаторна рамка отложените или прекратени плащания по отпуснати кредити водят до допълнителни разходи и капиталови изисквания в банките", заявява още УС на БНБ.
 
"Ето защо насоките на ЕБО въвеждат временен принцип, че мораториумите върху плащания по банкови кредити не водят до прекласифициране на експозиции под формата на преструктуриране или неизпълнение при условие, че мерките са основани на национално законодателство и са договорени и прилагани на ниво банков сектор", се казва още в становището на БНБ.
 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си. 

#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама