Банковият сектор е готов за кризата, очаква се спиране на плащанията по кредити

21:22, 29 мар 20 / Общество 25 2265 Шрифт:
Антония Иванова

Банковата ни система е стабилна, заяви гуверньорът на Българската народна банка Димитър Радев по Нова телевизия. Вложителите трябва да знаят, че парите им са на сигурно място, а кредитополучателите могат да разчитат на разсрочване на вноски и лихви.

"Банковия сектор към момента е в много добра кондиция, в резултат на правеното през последните години. Затова може да се каже, че той е готов, особено ако говорим за хоризонт 3 и 6 месеца, за тази криза. Нашият банков сектор през последните години премина през мащабни проверки, които включваха също така оценка на качеството на техните активи”, обясни Димитър Радев.

"В рамките на два до три дни, вероятно до сряда, европейският банков орган ще обяви насоки и критерии, по които да се прилагат тези допълнителни мерки. В основата на тези мерки стои въвеждането на целенасочен и временен мораториум, с който се отлагат или спират плащания по банкови кредити. Или казано по-простичко - отсрочване на плащането по банкови кредити", очаква Радев.

Готви се актуализация на бюджета и заем от 1 милиард

Хората с ипотечни кредити трябва да говорят с банките, посъветва той. "Това е именно целта на регулаторните мерки, които предлага БНБ. Да се даде допълнителна гъвкавост, допълнителни възможности на търговските банки, така че с този индивидуален подход към техните клиенти, те да не изпадат в по-тежко положение от гледна точка на капиталова адекватност и управление на кредитния риск".

Хората с депозити нямат много голяма маневреност, коментира Димитър Радев и допълни: "Това, което определено може да се каже и те трябва да го знаят, е, че техните депозити са на сигурно място".

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама