Правителството внесе актуализацията на бюджета

13:50, 31 мар 20 / Политика 25 2934 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Правителството внесе в Народното събрание актуализацията на държавния бюджет заради мерките срещу разпространението на коронавируса. Председателят на парламента Цвета Караянчева трябва да свика депутатите извънредно, защото тяхна е последната дума. Парламентът е в извънреден режим, според който заседание може да има най- рано в четвъртък. Утре актуализацията ще се обсъжда от бюджетната комисия. 

Кабинетът докладва, че от фискална гледна точка България се намира в добра кондиция. Запазени са буферите във фискалния резерв, което е жизнено важно. Всички сценарии очертават сериозно влошаване на параметрите по приходите и по разходите

Какви са прогнозите?

- извънредните мерки ще действат за по- дълъг период; 

- средният спад на цените на повечето нехранителни стоки ще е 11,6%; цените на храните ще се повишат средно с малко над 4%;

- спадът на БВП ще бъде 3%;

- около 75% от заетите в отраслите, които попадат в списъка за подкрепа, ще бъдат включени, а останалите 25% ще станат безработни;

-  броят на заетите ще се понижи с малко под 4% през второто тримесечие и ще надхвърли 5% през третото тримесечие, а възстановяването на заетостта се очаква да започне едва в края на годината;

нивото на безработица ще достигне до 6.2%;

- държавата няма да събере около 2,44 млрд. лева от ДДС, акцизи, корпоративни данъци, ДДФЛ, социално-осигурителни вноски и др.

Колко пари ще трябват?

- 1 млрд. лева за фонд „Безработица”, с които се покриват разходите по мярката „60/40“; заради прогнозираното неизпълнение на приходи от осигурителни вноски за ДОО ще са нужни общо 1,43 млрд. лева.

Акцент на деня: Имаме ли сделка?

- 700 млн. лева за увеличаване на капитала на Българската банка за развитие. 500 млн. лв. от тях са за гаранции на останалите търговски банки при предоставяне на кредити за подкрепа на бизнеса, изпитващ трудности с ликвидността и кредитирането. Очаква се мултиплициране на ефекта, така че общата сума, която да могат да предоставят банките да достигне 2,5 млрд. лв.

Останалите 200 млн. лв. ще може да служат като гаранция пред търговските банки за отпускане на потребителски безлихвени кредити на лица, останали безработни по време на кризата. Максималният размер на заем, който всяко лице, отговарящо на изискванията, може да получи е 1500 лв., като срокът и схемата на връщане на сумата ще бъдат максимално облекчени.

- увеличение на дефицита до 3,5 млрд. лева;

- лимитът за поемане на нов държавен дълг се увеличава от 2,2 млрд. на 10 млрд. лева; максималният размер на дълга към края на годината стига до 31,5 млрд. лв.; разходите за лихви по държавния бюджет стават 70 млн. лева.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.

#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама