Борисов: Как ще е празна хазната с 10 млрд. лв.?

18:12, 31 мар 20 / Политика 25 6809 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Премиерът Бойко Борисов обяви, че хазната е пълна, а президентът Румен Радев не разбирал от държавни финанси. По думите му предложението за взимане на нов дълг е, за да е подготвена държавата за следващите месеци.

Министър-председателят, вицепремиерът Томислав Дончев и председателят на Националния оперативен щаб срещу коронавируса ген.-майор Венцислав Мутафчийски гостуваха на "Господари на ефира".Разговорът бе излъчван на живо във Facebook, като тримата отговаряха на въпроси, зададени от потребителите на социалната мрежа.

За мерките

"Дотук направихме правилните неща. Редица страни сега прилагат нашите мерки. Това е нещо непознато за медицината и света", заяви премиерът Бойко Борисов във връзка с борбата срещу коронавируса. Той призна, че все повече се притеснява от вируса, който мнозина са подценили. Борисов за пореден път сравни случващото се с война. "Най-лошото по време на война са дезертьорите. Затова върнах назад днес със задължителното носене на маски. Опитахме се да убедим хората, че това е за тяхно добро", коментира той.

По думите му правителството върви по тънка нишка - хем да се спазват мерките, хем да не се паникьосват хората. "Движим се правилно и то със съдействието на обществото", каза Борисов. "Маската служи, за да ни предпази. Всеки може да си ушие такава. Една кутия цигари струва колкото една маска. Ако не минем за 2-3 месеца тази криза, после ще трябва да се справяме със социално-икономическите мерки. За тези, които не могат да отделят 3 лева и да си купят маска, ще осигурим. Насила не можем да сложим на никой, но във всички слуаи помага", подчерта още той.

Ген.-майор Венцислав Мутафчийски коментира, че идеята на по-строгите мерки е да се предотврати струпването на хора. 

За хазната

Премиерът отхвърли твърденията, че държавната хазна е празна. "Как ще е празна хазната, с 10 млрд. лв?", попита той. "Колкото по-малко изхарчим по време на кризата - по-добре - затова го правим. Искаме да се подготвим. Системите са пълни с пари. Откъде даваме 60 млн. лева за пенсионерите? Една година ще плащаме 60% за хората, останали без работа", поясни той.

"Скандали има в цял свят. Колко хубави бяха тези скандали, а да няма коронавирус", коментира още Борисов.

Вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че не е време за дребни политически сметки. "Най-голямата задача е да спасим човешките животи, на второ място - да спасим икономиката. Ние се готвим за най-лошия сценарий", призна той.

За тестовете и здравните грижи

Реалностите са такива, че тестовете не са 100% надеждни. Те дават моментна снимка на състоянието. Най-лесното е да се изхарчат едни пари, но е излишно,  коментира ген. Мутафчийски.

Премиерът Бойко Борисов заяви, че яви ли се количество достоверни тестове за коронавируса, ще получим, разменната ни монета са защитните облекла. "PCR-ът, колкото и да не е достоверен, защото това е ново заболяване, е най-надежден в момента. В България има 10 лаборатории. Това са максималните ни възможности. До момента сме стигнали до максимум 400 проби на ден, но имаме възможност за още. На никого не сме отказали да правим PCR тест", коменитира той. 

"В България се лекуват всички, независимо дали имат здравни осигуровки. Това са скътани във фондовете пари. Това не е честно към осигурените. Хубавото на кризата е, че ни кара да си спомним за човешките неща. Сега става ясно колко е важно да си се осигурявал", подчерта Борисов.

И още..

Мярката с КПП-тата на входовете и изходите на областните градове може да бъде променена, обяви премиерът и предложи да се определи часови пояс, през който да могат да преминават само работници в даден сектор.

Премиерът коментира поведението на Българската праволавна църква и отбелязването на предстоящите Великденски празници в условията на пандемия. "Аз съм дълбоко вярващ човек и в крайна сметка, в Библията пише, без Господ нищо не можем да свършим. Вчера направиха среща със Синода, аз съм говорил с владици. Вярвам в тях. Църквата е извън държавата в този смисъл, ние винаги сме помагали на църквата, когато можем. Не само Папата, но и Гърция взе решение да не се честват великденските празници. Аз съм убеден, че при строги мерки, всеки ще може да си запали свещичка", посочи той.

Борисов отговори и на въпрос дали министрите и депутатите ще последват примера на свои колеги от други страни и ще дадат половината си заплата за борба с коронавируса. "Депутатите от ГЕРБ дариха 100 000 от заплатите си. Партия ГЕРБ 100 000 от субсидията. Всички министри, включително и аз дарихме по 1000 лева. На депутатите не мога да се меся. С колегите мога да коментирам вместо 1000 по 2000. Готови сме", посочи премиерът.

За финал

На финала на разговора тримата си пожелаха кризата да премине по-бързо. Премиерът Борисов отбеляза, че за да ти помогне Господ, първо трябва да си помогнеш сам. Той сподели, че страда от въведените социални ограничния и на него също му липсва да рита топка, да иде на театър, да може да прегърне близките си. Борисов обяви, че ключово за справянето с коронавируса е намирането на лекарство.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама