Борисов към Меркел: В този момент разчитаме на всеки един от европейското семейство

19:27, 27 мар 20 / Политика 25 2806 Шрифт:
Редактор: ТопНовини Автор

„Пандемията с коронавирус е безпрецедентно предизвикателство. Преодоляването му в рамките на Европейския съюз, който е силно интегриран, с единен пазар и взаимодействие между държавите членки, е невъзможно без координирани и съвместни усилия“.

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на телефонен разговор, който проведе с канцлера на Германия Ангела Меркел. Двамата обсъдиха актуалната ситуация с разпространението на COVID-19 и мерки, доказали ефективност за ограничаването му.

Борисов обсъди със Себастиан Курц доставка на защитни облекла от България

Германия проявява интерес към извършената успешна реорганизация на текстилния бранш у нас, който вече произвежда предпазни облекла и средства за нуждите на българските лекари, сестри, лаборанти и всички служители, пряко участващи в борбата срещу коронавируса.

Канцлерът Меркел приветства положените усилия от правителството на премиера Борисов и от бранша. В хода на разговора беше задълбочена обсъжданата по-рано тема за доставка на защитните средства от България за Германия, когато страната ни ще е отговорила на нуждите на своето население и ще има капацитет да подпомогне други европейски граждани.

Снимка: БГНЕС

Премиерът Борисов и канцлерът Меркел обсъдиха също успешно разработения скоростен тест за коронавируса от водещ германски концерн. В рамките на два часа новият тест показва със сигурност дали даден пациент е заразен с COVID-19 или е прекарал заболяването.

Борисов: ЕС обещаха в понеделник мерки за всички държави-членки срещу коронавируса

Борисов изтъкна, че страната ни е готова веднага да закупи количества от диагностичното средство, щом германската компания започне да извършва доставки за европейския пазар. „Трябва да направим всичко необходимо да защитим нашите граждани и да преодолеем кризата. В този тежък момент разчитаме на чувството за отговорност и солидарност на всеки един от европейското семейство“, посочи Борисов. 

Българският премиер определи като жизненоважен постоянния обмен на опит и актуална информация между държавите членки с Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, както и комуникацията в рамките на Комитета за здравна сигурност.

„Паралелно с оперативните действия не трябва да спираме да работим за мерките на европейско ниво за смекчаване на социално-икономическите последици от пандемията. Ще имаме нужда от много силен отговор в тази посока. Но заедно и с това ще се справим“, каза още премиерът Борисов пред Ангела Меркел.

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама