Борисов: ЕС обещаха в понеделник мерки за всички държави-членки срещу коронавируса

22:14, 26 мар 20 / Политика 25 2724 Любомира Николова
Снимка: Министерски съвет

Тепърва ще се търси такова решение, защото когато става въпрос за пари, трудно ще се намери решение между по-богатите държави и тези от Централна и Източна Европа. От сега се взе решение вместо едно, решенията да са три. Това заяви премиерът Бойко Борисов, след заседанието на Европейския съвет, което за трети път се проведе чрез видеоконферентна връзка, заради COVID-19, предаде репортер на TOPNOVINI.BG.

"Аз им казах - колеги, пред нашите сгради се разболяват хора, трябва да вземем решение и да отговорим на няколко въпроса. ЕС в понеделник ще препоръча какви мерки да се взимат от държавите", добави той.

"Всички видяха колко бързи и навременни ни бяха мерките, надявам се повече да не се шегуват с нас", заяви премиерът.

По думите му България ще помогне на Хърватия, заради разрушителното земетресение, както помогнахме преди известно време на Албания.

Друга тема на разговор е била сертифицирането на медицинско оборудване.

"Никой от тези бързи тестове не е на 100% надежден", категоричен е премиерът. "Не по-рано от 8 седмици няма да могат да гарантират за надежност на тест", уточни той.

"Ще дадем още 800 готови облекла от Габрово, които Щабът ще разпедели по най-важните места.

Ще раздадем по две облекла на най-опасните и засегнатите места, за да може да се перат и сменят.

Нашите облекла излизат около 67 лева с ДДС и могат да се ползват около 50 пъти. Българското облекло е най-качествено", добави премиерът.

Борисов каза още, че отношенията на страната ни с Турция са прекрасни и заради това у нас миграцията е нулева.

Премиерът добави, че от фондовете пак ни се дава възможност да претрансформираме. Утре ще имаме тристранка и дано да се разберат. Всеки ще си е по кабинетите и ще направим така, че много хора да не се събират. Ако се вземе решение, веднага отиваме на 60:40. 40 млн. лева за лекарите отидоха", припомни Борисов.

"Лекари от Съвета ми предложиха вариант, обсъдих го с Щаба. Всички са съгласни, че мерките, които взимаме досега, дават възможност за по-плавна крива. "Танцът" с вируса е добър за здравето, но вреден за бизнеса.

1000 бързи теста ще бъдат направени на няколко групи - полицаи, шофьори на градски транпосорт, на линейки. С тези тестове, те са кръвни, в рамките на 10 минути дават дали предполагаемо има заболяване, но и дали е прекарано. Тогава ще разберем статистически от 1000 души има ли заразени, има ли с антитела", обясни премиерът.

След две седмици на същите хора отново ще се направи тест, за да стане ясно колко са се разболели, колко са се излекували.

"Статистика ще ни каже, след колко време ще дойде пикът. Това е нещо, което науката казва. С това изчезва въпросът колко трябва да бъдат тествани. Нито една държава в Европа няма достатъчно тестове. За това искаме 1 млн. теста, за да се подготвим за времето, когато ще ни трябват. Германия казва, че ще тества през юли. Испания са производител, но пак нямат, за да тестват достатъчно", посочи още той.

За момента за нито една държава не са предвидени средства, всяка една ще решава сама за себе си.

"Това, което Комисията ни е разрешила и на базата на това ние увеличихме капитала на  ББР със 700 млн., 40 млн. лв. от МРРБ, 200 млн. лв. от фондовете също пренасочихме. Обещаха ми днес между 50-70 респираторни апарата от Германия да ни подсигурят. Към днешна дата и ние и ЕС няма проблем с парите, защото всяка една държава със своя бюджет ги решава", каза министър-председателят.

"Дадена ни е възможност от неусвоени пари да не ги връщаме по регламент на Брюксел и да ги използваме така както преценим от програми да преформираме и да плащаме докато не се намери общото европейско решение".

Според Борисов от 10 до 14 дни ще се водят разговори между държавите-донори. 

"Зелените коридори работят и ще работят от ден на ден по-добре. За Северна Македония и Албания аз винаги съм бил да им се даде път и шанг. Но нашите съседи трябва да знаят, че на темата история няма да сме отстъпчиви. Разбрали сме се докато не намерят историческите комисии удовлетворяващо за България решение, имаме много инструменти да ги спираме. Солидарността в този момент е на макс. Всички колеги вярват, че заводите ни ще започнат да произвеждат не само за българския, но и за износ така нужните облекла. Всичко дават за тях", допълни Борисов.

"Ако от сега кажа "Баловете ще бъдат спирани", това ще е  новината на вечерта, но това е далече във времето. Разбирам, че на абитуриентите това им е важно. На всички казвам и с Щаба сме говорили, не мога да кажа на никого да не ходи на църква. Съветвам ги да взимат мерки, да дезинфекцират икони и Бог да е с нас. Това не мога аз да го направя. Абитуриентите първо като ученици да учат и да си подготвят матурите, това да мислят сега. Могат да празнуват, има време", каза премиерът.

Снимка: Министерски съвет

"Това, което Радев направи, за мен е недопустимо. Никой в Европа не го направи. Точно такъв разнобой е пагубен за държавата. Вместо да каже "Браво на нашите момчета, това са българите, ще се справим", много благодаря и на сънародниците, ние трябва да си помогнем, виждате, в огромната си част спазват мерките, аз съм горд с тях", заяви премиерът.

"В моето изказване казах да впрегнем целия си потенциал от институти. Която държава първа намери ваксина, тя ще стартира много пред другите. Никой не може да каже колко ще трае. Всички се гласим за месец, месец и половина, защото не искаме да си представяме по-дълъго време. Всички правила за бюджетни дефицити и правила, всичко замина. Всички сме мислили, че ако има война, тя ще е с танкове и ракети, а те ни нападнаха по най-ужасяващ начин и се почувствахме най-беззащитни", заяви Бойко Борисов.

"Всяка стотинка пресмятаме къде и как да се сложи. Колко години се криха осигуровки и се правеха на сив сектор. Сега изведнъж като излезе, че не си е плащал осигуровките или са били минимални,  кой му е виновен", добави премирът Борисов.

Откриха DMS кампания в подкрепа на медиците, борещи се с Covid-19

„По отношение на диагностицирането на коронавирус инфектирането няма друга алтернатива освен Real Time PCR, особено на този етап на епидемията. В края вече може да се прецени натрупания имунитет, който се извършва с изследване на антитела. Това изследване, което ще се направи, търси не новозаболял, а прекарал коронавирус инфекция", заяви председателят на Националния оперативен щаб генерал-майор Венцислав Мутафчийски. 

"Затягаме мерките, за да държим пика ниско. Това не е хрумване. Искаме през статистическите данни да прогнозираме кога това може да се случи. Армията не се използва, нека полицаите и жандармеристите да седят сами по КПП-тата в дъжда. Другите държави да го правят, а ние да си я пазим", коментира премиерът Борисов.

На въпрос ще бъдат ли подпомогнат безработните вицепремиерът Томислав Дончев каза, че мерките се разработват денонощно. 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!