СБЛЪСЪК: „За“ и „против“ извънредния режим на работа на парламента

11:00, 27 мар 20 / Сблъсък 25 7311 Биляна Иванова

                                                                                                                   

Народното събрание мина на специален режим на работа. Заседания ще има само ако трябва да се гласуват актове във връзка с извънредното положение. Парламентарният контрол ще бъде писмен. По Конституция извънредно заседание може да се свика по всяко време, от председателя на институцията, от 1/5 от депутатите или по искане на президента и на Министерски съвет.

TOPNOVINI.BG представя мненията на депутата от ГЕРБ д-р Лъчезар Иванов и колегата му от БСП Кристиан Вигенин, който е и зам.- председател на парламента.

Работата на Народното събрание на практика спира за неопределен срок. От сега можем да кажем- не си правете илюзии, извънредното положение няма да приключи на 13 април“, заяви Кристиан Вигенин.

Народното събрание не се закрива, може да бъде свикано във всеки един момент в извънредната ситуация. Не се притеснявате от това, притесненията ви са други. Този период на изолация по никакъв начин няма да свали вашето обаяние сред избирателите и почитателите ви, напротив ще бъде пример“, посочи Лъчезар Иванов.

БСП са категорични, че с решението за извънредния режим ГЕРБ рушат авторитета на институцията. Вигенин коментира, че съжалява Цвета Караянчева, защото се е нагърбила с отговорността. „Вие сте войник, изпълнявате това решение, но няма как да ви спестим критиката“.

Лъчезар Иванов изрази недоумение как от БСП говорят сякаш не се е случило нищо в страната, „сякаш е дошла пролетта“. „Сякаш народните представители не сме от тази планета. Нещата, които се случват около нас - болните наши близки, които всеки ден се увеличават не ни касаят“.

Депутатите ще работят само по извънредни закони

От левицата нападнаха ГЕРБ, че не са потърсили работещо решение, а направо са заключили парламента отвън. „Ще се събираме, когато му хрумне на председателя на партията ви“, подчерта Вигенин. „Има време и начин как да изложите политическите си възгледи и намеренията си за корекция в управлението като опозиционна партия“, посочи Иванов.

Нашите брифинги няма да бъдат давани директно по телевизията, естествено. Медиите ще бъдат инструктирани да не дават гласност на това, което опозицията има да каже“, изтъкна Кристиан Вигенин. „Не беше далече времето, когато БСП в прекрасни условия взехте мъдрото решение да напуснете парламента. Как тогава имахте трибуна и се обръщахте към гражданите, за да изказвате позициите си?“, попита Лъчезар Иванов.

Кристиан Вигенин изтъкна, че депутатите трябва да дават пример не като стоят затворени в къщите си, а като гарантират нормалността в държавата и управлението. „Като опозиция ще се борим демокрацията в България да бъде защитена, контролът над изпълнителната власт да продължи да се осъществява. Вие, които днес провокирате това, рано или късно ще платите политическата си цена. Парламентът трябва да се свика само още веднъж- да гласува оставката на правителството и за нови избори“, категоричен бе депутатът от БСП.

Дали самочувствие или гордост- оставете ги. Преглътнете ги, смирете се. Всички сме еднакви пред смъртта и болестта“, подчерта Лъчезар Иванов и допълни: „Ако сега си направим проби не мога да гарантирам, че всички ще бъдат отрицателни“. „Баща на депутат работи в Пета градска болница и всеки ден се среща с болни. Сестра ми също е лекар, на първия фронт, и е заразена с коронавирус“, посочи той. „Да не политиканстваме, да помогнем. Да бъдем до близките си, да следим какво се случва в държавата. Нека всеки с идея или инициатива да я подаде, за да можем да спрем епидемията“, каза още Иванов.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.

#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

 

 

 

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Как ви се отразява седенето вкъщи?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 89 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.