НОИ с призив: Не идвайте, документите се придвижват служебно

08:28, 25 мар 20 25 2348 Шрифт:
Антония Иванова Редактор: Антония Иванова

Националният осигурителен институт (НОИ) разполага с достатъчно пари. 12,5 милиарда лева е бюджетът на НОИ. От тях 1,3 милиарда са за изплащане на различни видове болнични. Средства за момента има. Това заяви управителят на НОИ Ивайло Иванов пред bTV.

В страната има 405 хиляди работещи пенсионери. От тях на 258 000 пенсията ще им бъде служебно преизчислена. Те не трябва да подават никакви документи. Преизчисляването започва на 1 април.

„Моят призив е тези хора да не идват в НОИ, техните пенсии ще бъдат преизчислени служебно. Ще си получат възнаграждението за работата, която са положили през последната година. Спестяваме на хората да идват при нас“, каза управителят на НОИ.

Същото се отнася и за безработните. Те също не трябва да идват в НОИ, защото ще попълват документите за безработица в бюрата по труда, които ще ги придвижват по електронен път.

Гласуват великденските добавки към пенсиите

Ивайло Иванов очаква увеличаване на безработицата. На първо място тя може да дойде от хората, които се завръщат от чужбина и са в работоспособна възраст. За момента данните, обаче, не показват увеличаването на хората без работа.

Броят на хората поставени под карантина са 2500, от тях със съмнение за коронавирус са 810. Те са проверяват от МВР. „Около 40 вече са случаите, за които сме сигнализирани от органите на реда, че не спазват карантината. Ще лишим тези лица от парите, които трябва да получат“, каза Иванов.

От НОИ съобщиха, че над 100 000 души са подали годишните си данъчни декларации за облагане на доходите по електронен път. Това е над 70% от всички получени в агенцията формуляри.

Осем истории от частния бизнес по време на коронавирус

От НАП напомнят, че подаването на декларации за доходите на физически лица и внасянето на данъка трябва да стане до 30 април.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама