Акцент на деня: Вируси борим всякакви

17:30, 24 мар 20 25 2583 Шрифт:
Виолета Иванова Автор: Виолета Иванова

Медицински съвет към правителството ще дава препоръки за лечението на хората с коронавирус у нас. Той е независим от Националния оперативен щаб, а целта му е да предлага медицински решения за кризата с COVID-19. Крайните решения обаче ще бъдат взимани от Щаба. 

"Задачата е да се справи с един проблем, за който здравната система не е подготвена. Държавата прави всичко необходимо да се справи, но здравната ни система няма ресурса. Този удар заплашва и нас, ако не се придържаме към стриктните епидемиологични мерки. Идва момент, когато пациентът трябва да научи горчивата истина", каза председателят на медицинския щаб проф. Коста Костов, консултант по белодробни болести в столичната Университетска болница „Света Анна".

Съветът ще дава брифинги всеки вторник и петък. Освен това ще бъде създаден Facebook-портал, в който ще има информация за всичко важно и одобрено от Министерството на здравеопазването.

"Нaшитe функции нe ce припoкривaт c тeзи нa Щaбa. Ниe нaдгрaждaмe и дoпълвaмe cъвeтитe, кoитo щe прeдocтaвямe нa Миниcтeрcки cъвeт, къдeтo щe прeцeнят дaли дa ce cъoбрaзят. Прoблeмитe, кoитo щe рaзглeждaмe, кacaят мeдицинcкaтa чacт нa прoблeмa - диaгнocтикa и лeчeниe", пoяcни прoф. Кocтoв.

Още на първия брифинг новият орган атакува щаба заради липсата на бързи тестове за установяване на коронавирус. На няколко пъти ген.-майор Венцислав Мутафчийски и останалите членове на щаба обясниха, че тези тестове са неточни. Според Медицинския съвет обаче тестовете за коронавируса трябва да се използват и хората масово да се тестват, за да се добие представа каква част от населението е заразено или вече е преболедувало коронависура. Тепърва ще се мисли с какви тестове да става този скрининг и откъде ще се намерят пари за тях. 

Стана ясно и че координаторът на Съвета проф. Костов има личен конфликт с шефа на щаба ген. Мутафчийски. Към момента обаче "томахавката била заровена заради опасната пандемия". От сондаж на „Галъп интернешънъл“ пък стана ясно, че 89% от хората са с положително отношение към шефа на щаба за борба със заразата – ген. Венцислав Мутафчийски.

Проф. Костов също така смята, че заболеваемостта не намалява, въпреки че има само един регистриран нов случай тази нощ. 

Фармакологът Георги Момеков заяви, че няма утвърдено лечение на COVID-19. „В България са направени постъпки да се осигури хлорохин от хидрокси хлорохин, ако е необходимо да се включват в лечението, с тези лекарства трябва да се мисли много внимателно там, широката публика трябва да е наясно, че това са лекарства, които имат страшно много странични ефекти”, заяви проф. Момеков. Друг медик от органа на проф. Костов пък обобщи, че коронавирусът е като обикновената настинка, но с повече усложнения.

Инфекционистът доц. д-р Атанас Мангъров  разкритикува изявлението на шефа на националната референтна лаборатория проф. Тодор Кантарджиев за двата вида тестове. "Сутрин се чуват някои странни твърдения, които ако са на изпит, няма да минат".

Той беше защитен от професора, начело на съвета, с думите: "Това, което каза Мангъров, е високо професионално мнение, професионална експертиза".

В състава на съвета влизат доц. Атанас Мангъров, инфекционист и педиатър, доц. д-р Александър Симидчиев, пулмолог, проф. Радка Аргирова, клиничен вирусолог, доц. Росен Калпачки, невролог, д-р Цветеслава Гълъбова, психиатър, патолог, адвокат по медицинско право, джипи, анестезиолог и представители на други медицински дисциплини от различни болници в столицата без ВМА и "Пирогов".

Медицински съвет към правителството скандализира с някои имена в екипа на проф. Коста Костов. Това е зъболекарят Валентин Павлов, който е бивш депутат от Реформаторския блок с все още висящо дело пред ВКС за смъртта на 14-годишно момче, получило фатална реакция от поставена упойка в неговата клиника.

Как ще работят Щабът и Медицинският съвет и ще се справят ли с пандемията COVID-19 у нас предстои да видим. 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама