202 са случаите на заразени с COVID-19 у нас

08:09, 24 мар 20 25 3981 Шрифт:
Автор: ТопНовини Автор

202 са случаите на заразени с коронавирус у нас към тази сутрин, съобщи председателят на Националния оперативен щаб генерал-майор Венцислав Мутафчийски, предаде репортер на TOPNOVINI.BG.

Новата доказана положителна проба е от София, случаят не е клиничен и е с лека симптоматика. По думите на ген. Мутафчийски общата тенденция е за покачване на случаите. "Засега няма тенденция на намаляване, при толкова малко случаи няма как да се говори за общ тренд по принцип", коментира той. 

Борисов: Поръчали сме 1 милион теста за Covid-19

Ген. Мутафчийски изясни и какви са основните симптоми. "При повечето пациенти с коронавирус има сухота в устата, все едно имат чуждо тяло в гърлото си - от това се оплакват доста пациенти. Но като цяло симптомите са висока температура, посинели устни, което е заради дихателна недостатъчност, находката със слушалка и сатурацията, която е много показателна, защото ако излезе около 89-90% задължително тряба да влезе човекът в болница", обясни той.

Щабът е провел консултации и със здравния министър, и с премиера за обособяването във всяка болница на отделение за коронавирус инфектирани и обособяване на интензивни легла, което е главният проблем при тежко заразените, които изискват кислородотерапия и интензивно лечение. 

„Няма да допуснем отделенията да се препълнят и чак тогава да започнем да разкриваме нови легла”, каза още Мутафчийски. В днешния ден здравният министър ще издаде заповед, стана ясно от думите на Генерала. Другото предложение е за разширяване броя на лабораториите, като в София има заявка да се включат от БАН и други две частни болници.

Протегната ръка - история за добротата

Дарения непрекъснато продължават да постъпват към Министерство на здрваеопазването или конкретно към самите болници, съобщи ген. Мутафчийски.

"Имаме дарение от 200 000 лева от една от банките, друга е дарила по 50 000 лева на 3 болници", заяви той и отхвърли информациите, че ВМА е закупила тестове за 1 милион лева. Около 500 теста за коронавирус са закупени само със средства на държавата, останалите 6000 теста са със средства на дарители, стана ясно от думите му. 

Междувременно във Велико Търново родители на 4-годишно дете са особено притеснени, тъй като смятат, че детето им е със симптоми на коронавирус, а се лекува по обща симптоматика. То е настанено в болница. Бащата на детето заяви, че детето, според тях, е с двустранна пневмония, а състоянието му се влошава.

От болницата уточниха за Нова телевизия, че детето е консултирано от инфекционист и е взета проба за COVID-19. Назначено е антибиотично лечение и показателите му се проследяват в динамика. 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама