Кой се страхува от ген. Мутафчийски?

14:20, 24 мар 20 25 9020 Шрифт:
Ивайло Митков Автор: Ивайло Митков

Тези дни в България има един все по-известен и обичан генерал. И това не е президентът.

Генерал-майор Венцеслав Мутафчийски се превърна в лицето и душата на Националния оперативен щаб, който се бори с разпространението на пандемията COVID-19. Той не се притесни да говори с подробности, да заема непопулярни позиции и да ги отстоява. Една негова реч пък се превърна в най-доброто, стегнато и смислено изказване, което представител на държавата дава. Поне в последната година.

През седмицата стотици мемета с шефа на ВМА заляха мрежата. Но въпреки това отношението към Мутафчийски е приоритетно позитивно. Нещо повече - според изследване на "Галъп" 89% от населението одобрява действията на генерал-майора. Процентът е по-висок от този на премиера Борисов и спокойно можем да кажем, че е най-високият на публична фигура в последното десетилетие.

Мнозина вече предрекоха бляскава политическа кариера на Мутафчийски. Ако поиска. Медии дори привидяха в него следващ президент.

И това вероятно стана пробем.

От няколко дни се говори за напрежение в Националния оперативен щаб, за различни лобита, сформирали се там. Разнопосочните мерки, корекциите в режимите и законодателството, притесненията от истински наложена карантина явно не бяха проблем. Така, както една седмица си затваряхме очите, че по паркове и градинки е пълно с хора; че в супермаркетите влизат по 20-30 души, за да няма скупчвания, но хората стоят един до друг на опашки отпред. Изведнъж медицинската експертиза на държавата явно се оказа слаба.

През уикенда премиерът Борисов анонсира създаването на медицински съвет по темата към Министерски съвет. По думите му съветът щеше да съдържа 5-6 лекари, включително шефа на зъболекарския съюз, а председател ще бъде проф. Коста Костов.

В дните до днешното представяне на съвета различни медии услужливо ни обясниха защо точно проф. Костов излиза под светлините на прожекторите. "24 часа" дори отбелязва:

"Другата причина за избора на Коста Костов е, че той е дисидент - критично мислещ човек, който подлага на съмнение авторитети. Вероятно Бойко Борисов, който много разбира от хора е бил впечатлен точно от тези му качества".

Явно наистина авторитетите трябва да се подлагат на съмнение точно тогава, когато казваме, че трябва да сме единни. Или трябва да бъде "карантиниран" точно един определен авторитет. Този с 89% одобрение.

Снимка: БГНЕС

Брифингът на Медицинския съвет към МС днес успешно затвърди това усещане, не успя да отговори на редица важни въпроси, но и постави още много нови.

Първо, оказа се, че участващите в съвета ще са повече от 5-6 души, а сред медиците, странно защо, е включен и журналистът от ДАРИК Константин Вълков. Както стана ясно - за да направи “фейсбук портал”. Всъщност, профил в социалната мрежа може да направи и управлява всеки, дори средностатистически PR от правителствената пресслужба. Поканата към Вълков по-скоро изглежда като “погалване” от страна на властта към медиите, притеснени от ограничаването на свободите им в извънредното положение. Вълков е изключително добър журналист, но и конформист. За разлика (или не съвсем) от “дисидента” Костов, който няколко пъти обясни как ще подкрепя правителството (ерго-властта) и побърза да завърши брифинга след първите неудобни въпроси от журналисти.

А те бяха доста интересни. От тях научихме, че срещу зам-шефа на зъболекарите у нас има висящо дело за смъртта на 14-годишно дете след анестезия. Впрочем - тук си задаваме въпроса защо точно бившият депутат от РБ д-р Валентин Павлов е в Медицинския съвет? Нали премиерът анонсира шефа на зъболекарския съюз, т.е. д-р Николай Шарков. Дали Шарков (който също е известен като конформист в гилдията и превърна БЗС в казионна организация) не е решил в последния момент да се отдръпне, знаейки как денталните специалисти са се настроили срещу него след скандалите от миналата година?

Впрочем, колегите си направиха интересна гаргара с Медицинския съвет в самия край на брифинга, когато попитаха от името на зрители как точно са излекувани победилите коронавируса у нас. След като проф. Костов обясняваше как оглавяваният от него орган ще дава протокол за поведение и лечение, изпита леко объркване и побърза да даде думата на пулмолога Симидчиев.

Единственото сигурно след пресконференцията е едно - поведението на новата консултативна структура не е убедително и все повече затвърждава слуховете, че в Кризисния щаб има напрежение и притеснени от популярността на генерал-майор Мутафчийски. До какво ще доведе всичко това и кой се страхува от шефа на ВМА - предстои да видим.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама