СБЛЪСЪК: "За" и "против" наказанието със затвор за невярна информация

16:15, 24 мар 20 / Сблъсък 25 6147 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Миналата седмица, в разгара на обявеното извънредно положение в страната заради коронавируса, депутати от една от управляващите партии - ВМРО, внесоха промени в Закона за радиото и телевизията. Измененията предвиждат специална регистрация на медийните доставчици в интернет, която да може да бъде заличена при разпространение на дезинформация. Освен това се предлага до три години затвор за всеки, „който чрез слово, печат или други средства за масова информация, чрез електронни информационни системи или по друг начин, подава или разпространява невярна информация, невярно повикване или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога“.

Вносителите дават и дефиниция на "дезинформация в интернет средата" - разпространение  чрез социални мрежи, интернет сайтове или по друг начин в интернет средата чрез интернет страници, достъпни от територията на Р България, на публикация, съдържаща невярна информация за физически или юридически лица. Предложените промени предизвикаха широка полемика, затова TOPNOVINI.BG публикува в рубриката си "СБЛЪСЪК" мотивите на вносителите и отговорът на Асоциацията на европейските журналисти.

    

Според ВМРО предложените промени са стъпка в борбата с ограничаването на зачестилите случаи на фалшиви новини, които все по-често предизвикват масова паника и психоза, и водят до неверни изводи, свързани с реалната ситуация на пандемия и обявено извънредно положение в държавата.

Те отбелязват, че към днешна дата сайтовете и онлайн платформите не подлежат на никакъв мониторинг и контрол от страна на държавата и чрез измененията в закона ще бъде възможно лицата, които публикуват фалшиви новини и лъжи да понесат отговорност за действията си.

ужно е да бъдем отговорни и да защитим нашите сънародници, като подложим, на поне първоначален, мониторинг сайтовете и интернет платформите, които разпространяват новини на територията на Р България", посочват вносителите.

Според тях предлаганите мерки ще дадат основата на една нормативна база, която да защити гражданите, държавата и юридическите лица от шарлатаните и мародерите в интернет средата.

"Последните дни станахме свидетели на „новини“, изявление и твърдения за това как има месии с готови лекове за коронавируса, които обаче се крият от държавата, напълно неверни твърдения за разпродаване на „животоспасяваща медицинска техника от държавния резерв“, за информация от уж достоверни източници, че „Парламентът си гласува 45 дни почивка“, публикации, които нагнетяват ненужно напрежение с твърдения за е пъти по-голям брой заразени от коронавируса. И това е само към днешна дата", отбелязват в мотивите си от ВМРО.

Вносителите посочват още, че редица личности и фирми са понесли имиджови и финансови щети заради неверни публикации, без да имат каквато и да е било възможност да се защитят и причината за това е анонимността на собствениците на сайтове и онлайн платформите, регистрирани без реално лице за контакти и без да носят, каквато и да било отговорност за деянията си.

Именно заради това те предлагат като първа стъпка регистрацията на сайтовете и платформите в СЕМ. От ВМРО изтъкват, че в обхвата на разпоредбите и правилата на Закона за радио и телевизия трябва да попадат и вече заемащите водещо място като информационни канала сайтове и сродните им интернет канали за оповестяване на новини и актуални събития.

"Живеем в дигитална ера и младите хора все повече се информират през интернет, а силата на социалните мрежи прави нас, като законодатели, длъжни да намерим механизми за отсяване на истината от лъжата, именно там", заявяват от партията.

Снимка: CANSTOCKPHOTO

Според Асоциацията на европейските журналисти – България предложените промени са напълно противоконституционни, като по същество предлагат въвеждане на възможност за налагане на цензура.

"В моменти на криза, паниката, страхът и истерията често взимат връх. Борбата с тях обаче не бива да бъде за сметка на овластяване на държавата и нейни представители с репресивни, крайни, противоречащи на Конституцията и основните демократични принципи инструменти, които много лесно биха могли да превърнат държавата в тирания", смятат те.

От Асоциацията изтъкват, че в закона липсват критерии, по които СЕМ или съдът да определят коя информация е дезинформация и коя не. Те припомнят, че Конституцията забранява цензурата, а спирането на средство за масова информация може да стане единствено на база сериозни основания, свързани с опазването на конституционно установения ред, призив към извършване на престъпление или насилие над личността и накърняване на добрите нрави.

"Въвеждането на правомощието на държавен орган да определя кое е истина и кое не, по същество е недопустимо и представлява цензура. Независимо от извънредното положение, Конституцията и основните принципи на правото и демокрацията следва да бъдат спазвани и зачитани, защото рискуваме много бързо и лесно да се превърнем в антиутопия, в която гражданите и медиите са контролирани от Министерство на истината", смятат от АЕЖ.

Наред с това от АЕЖ посочват, че криминализирането на разпространението на невярна информация чрез електронни информационни системи или по друг начин означава криминализирането на лъжата, като държавата в лицето на прокуратурата ще може да преценява кое е лъжа и кое не и да може да иска лишаване от свобода за тези лица.

"От предложената редакция излиза, че всеки, който лъже или казва каквато и да е неистина, независимо как (или по друг начин) ще може да бъде подвеждан под наказателна отговорност. Неговата наказателна отговорност няма да зависи нито от това кого е излъгал, нито по какъв начин", добавят още те.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама