Китайският посланик: Пикът на епидемията в нашата страна е преминал

18:09, 22 мар 20 / COVID-19 25 2069 Шрифт:

Пикът на епидемията от коронавирус в Китай е преминал, а мерките, които взеха властите в страната, са се показали като ефективни, това коментира пред Нова телевизия китайският посланик у нас – Дун Сяодзюн.

185 са заразените с коронавирус в България

Китай отбеляза 4 поредни дни без вътрешно заразяване с новия вирус. Все още обаче и там има новорегистрирани болни, които влизат от други страни.

„Епидемията от коронавирус е извънредна ситуация за общественото здраве, каквато не е имало от основаването на нов Китай. Президентът Си Дзинпин винаги поставя на първо място безопасността и здравето на народа и посети обикновените жилищни комплекси в Пекин и Ухан, за да се запознае със ситуацията”, разказа Дун Сяодзюн за началото на епидемията.

Снимка: БГНЕС

„Превенцията и контролът са най-важните задачи в момента. Изпратена е централна работна група, която да работи на първата линия. Концентрираме медицинските ресурси за спасяване и лечение на пациентите”, обясни посланикът.

По думите му в началото, когато обикновените хора са искали да напускат епицентъра на заразата, повече от 40 000 души медицински персонал от цялата страна са се насочили именно към провинция Хубей. Същевременно голям брой консумативи и лекарства непрекъснато са се транспортирали към Ухан.

Чехия изпраща на Италия около 100 хил. предпазни маски и респиратори

„Съсредоточаваме силите си и върху научните изследвания - предаването на COVID-19, клинични тествания на лекарства, разработване на ваксини. Цялата страна и целият народ участват в борбата с епидемията”, обясни посланикът.

Той даде и конкретни цифри - за едно денонощие на 19 март в 31 китайски провинции има 39 новопотвърдени случая и три нови смъртни случая. Към същата дата има общо 80 967 потвърдени случая и общо 3248 смъртни случая. В момента още 6569 потвърдени случая в лечение. По думите ме случаите са значително спаднали. А това доказва ефективността на мерките, предприети в Китай.

Посланик Дун Сяодзюн обясни още, че от края на януари китайското посолство е установило и поддържа тясна комуникация със съответните български органи.

Снимка: БГНЕС

„Китай има желание да засили обмена на опит за превенция на епидемията с българската страна, да им предостави помощ в рамките на своите възможности, да предостави облекчение на българската страна за закупуване на спешно необходими медицински консумативи от Китай”, каза Дун Сяодзюн.

Посланикът обясни, че в Китай започва да се възстановява икономическият живот, а компаниите „натискат бутона бързо напред”.

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама