Чехия изпраща на Италия около 100 хил. предпазни маски и респиратори

21:51, 22 мар 20 25 3631 Шрифт:
Редактор: ТопНовини Автор

Чешкото правителство изпраща на Италия около 100 000 предпазни маски и респиратори от стотиците хиляди, конфискувани по-рано тази седмица, предаде Асошиейтед прес.

Чешките власти използваха извънредни правомощия, за да обискират склад и да конфискуват 680 000 маски и 28 000 респиратора във вторник.

В битката срещу коронавируса Италия затваря нестратегическите компании в страната

Правителството преговаряше с частна компания да купи крайно необходимите медицински материали и оборудване. Преди да бъде сключена сделката обаче цените рязко се повишиха, което доведе до конфискацията.

Министърът на вътрешните работи Ян Хамачек по-късно призна, че се е оказало, че 101 600 бройки от предпазните маски са били изпратени от китайския Червен кръст за китайци, живеещи в Италия, и се извини.

Полицията в Чехия раследва как маските от Китай са се оказали в склада. Външният министър Томаш Петричек каза днес, че ще обясни ситуацията на италианския си колега и маските ще бъдат превозени до Италия в началото на следващата седмица. 

Жертвите на коронавируса в Италия се увеличиха с 651 за последното денонощие.

Снимка: БГНЕС 

Броят на смъртните случаи от епидемията в Италия се увеличи с 651 за последното денонощие и е достигнал 5476, съобщиха властите - прираст от 13,5%. Общият брой на заболелите в Италия е нараснал до 59 138 души спрямо предишните 53 578 - увеличение от 10,4% - най-ниското в проценти от 21 февруари насам, съобщи службата за гражданска защита, цитирана от Ройтерс.

Броят на оздравелите е вече 7024, в интензивно отделение са 3009 души, спрямо 2857 вчера. Ломбардия остава в критично положение, с 3456 починали и 27 206 заразени по нови данни спрямо предишните 3095 и 25 515 съответно.

И Меркел ще спазва карантина, след като общувала със заразен лекар

Междувременно първият пациент с коронавирус - 95-годишен мъж, почина днес в Чехия, съобщи Роман Примула, председател на кризисния щаб на страната и заместник-министър на Министерството на здравеопазването.

"Той беше 95-годишен мъж с много заболявания. Нямаше характерни прояви на коронавирус. Очевидно е починал от други заболявания, но статистически, за съжаление, тъй като пробата му е положителна, това е първата смърт от коронавирус в Чехия", каза Примула пред репортери.

Към днешна дата в Чехия са регистрирани 1120 заразени с COVID-19, пет от тях са в тежко състояние, шестима са се възстановили.

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама