187 са заразените с коронавирус в България

19:06, 22 мар 20 25 4445 Шрифт:
Автор: ТопНовини Автор

Новите случаи на заразени с коронавирус у нас са 17, като общият им брой става 187, това стана ясно от думите на председателя на Националния оперативен щаб генерал-майор Венцислав Мутафчийски, предаде репортер на TOPNOVINI.BG.

Първоначално на следобедния брифинг ген. Мутафчийски съобщи за 15 нови случая, но малко по-късно са потвърдени още 2 проби. Единият от новопотвърдените е от Плевен, другият е в „Пирогов” и е в доста тежко състояние. Става въпрос за 67-годишен мъж, съобщи ген. Мутафчийски.

Останалите случаи са в София, където има 11 заразени - 8 са потвърдени във ВМА, а 3 в Националната референтна лаборатория. В Карлово и Стара Загора има 1 случай, в Бургас - 2 нови случая. 

Ген. Мутафчийски: От следващата седмица се очаква взрив на заболелите

По думите на ген. Мутафчийски не са правени изчисления колко души ще бъдат хоспитализирани в пика на заразата. В момента в болнични заведения са 30 души.

Снимка: БГНЕС

„Не допускам, че до средата на април положението ще бъде овладяно. Математическите анализи, които се правят при нас и в БАН, показват, че се намираме в дъното на изкачването. Кога ще се изкачим и с каква скорост – не можем да кажем“, поясни ген. Мутафчийски.

Борисов за ветото на Радев: За разлика от популистите, ние носим цялата отговорност

Той допълни, че вероятно пикът на болестта се очаква до 2-3 седмици, точно когато ще трябва да бъде отменено изявънредното положение. Дали то ще бъде отменено или не - ще се решава в движение. 

На брифинга стана ясно и, че интензивното отделение на столичната белодробна болница е под карантина, тъй като има случаи на заразени от персонала. От днес "Софиямед" и "Токуда" възстановяват своята работа, с изключение на клиниките, където са открити позитивните болни.

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама