Борисов за ветото на Радев: За разлика от популистите, ние носим цялата отговорност

19:26, 22 мар 20 / Политика 25 5681 Шрифт:
Антония Иванова Автор: Антония Иванова

"Това, което се случва е интересно, но доста неочаквано за мен. Провели сме две срещи - по моя инициатива и по инициатива на президента Радев. Всеки ден му долагам какво правим, включително и вчера, а днес сутринта към 10 ч. той се обади да каже двата мотива, заради които връща закона. Разбира се, той услужливо забрави да каже, че това е по предложение на БСП - точките за спекулата". Така коментира премиерът Бойко Борисов наложеното от държавния глава частично вето върху Закона за извънредното положение, предаде репортер на TOPNOVINI.BG.

Премиерът припомни, че преди броени дни представители на всички институции и партии са се "съгласили с това, че мерките, които влиза българското правителство, са най-добрите в Европа - най-навременни, най-бързи, най-точни. „Първата ни задача е да защитим живота на хората. Който се заиграе със страховете им, губи”, заяви Борисов. 

"Това, което прочетох от президента - той няма нито една конкретна мярка", коментира премиерът.

Снимка БГНЕС

Президентът наложи вето върху част от Закона за извънредното положение

„Първата ни задача е да защитим живота на хората”, категоричен беше Борисов. "Натискайки вируса, ние си създаваме време. Това е тактиката - време, за да могат да заболяват хора, да остават възможности за лечение в болниците, затова го правим - в името на всеки българин. За разлика от тези популисти, които си позволяват всеки ден да си менят мнението, ние, с моите колеги, носим цялата отговорност", каза Борисов.

Още утре текстът за спекулата да се прегласува, каза още той и добави: "По-добре да останем без този текст, отколкото да оставим пазарът да се изкриви".

"България е била във войни, репарации е плащала, на купони, и е оцеляла. Изведнъж сега бизнесмени, олигарси, искат цялата тежест да падне върху държавата. Но държавата това са всички българи. Само седмица сме в това критично състояние и почват да искат милиарди да се похарчат", каза премиерът.

"Най-лесно е да отворим резервите на държавата. Но никой не знае колко дълго ще продължи кризата. Нека като видим за колко време ще е тази гадост – 1-2-3 месеца ли ще е? Тогава ще извадим пари за засегнатите", поясни Борисов.

Той бе категоричен, че правителството няма да допусне да се стигне до намаляване на пенсиите. "До последния лев ще стискаме, за да имат пенсионерите гарантирана пенсия. Защото никой не може да каже докога ще продължи това", каза премиерът.

Борисов създава Медицински експертен съвет заради COVID-19

"Изпадне ли светът в тежка рецесия, ще изпаднем и ние. Ако сме знаели, че ще дойде такава криза, ще си седя на село и няма да дам маса пари за апартамент в София. Ние в момента говорим как ще оцелеем, а не да станем по-богати. Затова сме всички тук, за да може да мислим", каза още Борисов.

Премиерът посочи, че ако се наложи и още по-строги мерки ще бъдат въведени. В момента, в който Щабът ми препоръча пълна карантина, ще го обсъдим, отговори Борисов на журналистически въпрос. "Каквото предложи щабът", каза Борисов.

"През криза се минава само с лишения, с мобилизация, с единство... Всеки българин брат за брата да бъде... Затова ме боли, когато сме разделени", изтъкна той. За 4 дни реорганизирахме цяла индустрия да произвежда маски, облекла, търсим лепило из Германия, търсим лекарства из целия свят, допълни още Борисов.

187 са заразените с коронавирус в България

Той съобщи, че днес “македонският премиер му се е обадил и е молил за помощ”.  "Нашите братя от Македония плачат, ние трябва да наваксаме, да помогнем и на тях. Няма да се съгласим за историята, но да им помогнем да оцелеят. Длъжни сме и затова реорганизираме всички мощности", каза Борисов.

Армията ще се използва само и единствено по искане на МВР, само да подпомогне другите, увери Борисов и попита защо е нужно да се играе със страховете на хората или да се прави политически ПР.

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов също коментира наложеното от президента вето. 

"Решението на президента ме изненада. Все пак обаче това е негово конституционно право. Не виждам причина армията да бъде използвана, ако ситуацията стане по-критична. Тя вече е използвана във връзка с противодействие на мигрантската вълна. България е една от държавите, които има най-малък проблем с бежанците. Армията се справи блестящо със задачата си“, коментира пред Нова телевизия Маринов. 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама