Заболелите от COVID-19 в България са вече 174 (ИНФОГРАФИКА)

11:37, 22 мар 20 25 4943 Шрифт:
Антония Иванова Автор: Антония Иванова

Три нови позитивни проби за коронавирус у нас бяха потвърдени от Националния оперативен щаб. С това случаите в България стават 174.

Тази сутрин от Щаба оповестиха за 29 нови случая. Освен съобщените вчера Бургас и Пещера, нови градове няма. Повечето случаи са в София, съобщи на редовния сутрешен брифинг началникът на Кризисния щаб ген. Венцислав Мутафчийски, предаде репортер на TOPNOVINI.BG.

Винаги има готовност към по-рестриктивни мерки. Ще препоръчаме затваряне подстъпите към Витоша, съобщи ген. Мутафчийски.

"Пускат се вицове, че 12-етажен блок разхожда едно куче. И аз го разхождам моето, но в ранните или късните часове, когато възможността за среща с хората е по-малка", коментира той.

В България мерките са рестриктивни, защото ограничават пътуванията не от област в област, а от град в град. И това е с цел точно, за да се ограничава заразата. Създадоха се и чисти коридори за по-възрастните хора, точно за да нямат контакт с по-млади, които може да са потенциални носители на заболяването без симптоми, обясни проф. д-р Мутафчийски.

Ангел Кунчев: Ако 100% от хората си останат вкъщи, вирусът ще изчезне след 14 дни

По повод отворените църкви ген. Мутафчийски съобщи, че Кризисният щаб ще поиска среща със Светия синод, за да отправи лични послания към тях. "Надяваме се за зрялост от Православната църква", каза той.

Младите хора са заразени, по-леко боледуват, но разнасят заразата. Най-засегната група са хората между 40 и 49 години. 24 случая, сред които и тримата починали, са сред 70-годишните. От 50 до 0 години са всички останали случаи, от които 8 са с по-тежка клиника и са настанени в болница, останалите са в домашна карантина. До 19 години са 7%, от 20 до 29 години - 16%, 30-39 години - 15%, 40-49 години - 29%, 50-59 години - 16%.

Професор Мутафчийски добави, че в момента се наблюдава експоненциално нарастване на броя на заболяванията в България.

Прогресията на коронавируса и как да се предпазим

Вече се намираме в основата на нарастване на случаите, макар още да сме в ниската част на кривата. От нас зависи как ще спазваме тези мерки и дали ще се стигне до рязък или до плавен скок, обясни началникът на щаба.

Тази сутрин, след направеното дарение, са разпределени лекарства хлорохин фосфат. За "Пирогов" са дадени 25 пълни дози за 25 пълни курса на лечение. Останалите лекарства ще бъдат разпределени от доц. Ангел Кунчев чрез местните РЗИ-та - в Бургас, Велико Търново, Варна, Пловдив, Шумен, Благоевград, каза още ген. Мутафчийски. Лекарството е за болнично лечение, то не е разрешено за аптечната мрежа.

За 3 дни светът надмина 300 000 заразени от коронавирус, оповести ген. Мутафчийски.

Развитието в Италия ни подтикна да бъдем бързи, да изглеждаме дори прекомерни в мерките си. Ние сме готови да носим тази отговорност пред обществото, категоричен беше началникът на Кризисния щаб.

Най-важните телефони, на които столичани могат да звънят при извънредното положение

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама