Отвъд психологическата граница (Тема с продължение...)

09:00, 21 мар 20 25 6906 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

За поредна седмица коронавирусът е основна, дори единствена тема в новинарския поток по цял свят. Броят на заразените с Covid-19 нараства всеки ден, увеличават се мерките и ограниченията, които се въвеждат по всички точки на света в опит походът на болестта да бъде спрян. По всичко личи, че битката няма да бъде нито кратка, нито лека, а световната икономика вече се задъхва...

Живот под карантина

Повече от 250 хил. души в света до този момент са заразени с новия коронавирус. Броят на загиналите надхвърля 10 хил. души, а възстановилите се са близо 90 хил. По последни данни смъртността в Европа вече надхвърля тази в Азия. Най-засегнатата страна на Стария континент е Италия, но нито една от останалите страни не бе пощадена от вируса. В разгара на пандемията държавите в Европа масово започнаха да затварят границите си и да ограничават достъпа до тях. Извънредно положение малко по малко обхваща целия континент, въвеждат се ограничения за пътуване, излизане от дома и социални контакти. Големите градове, някога изпълнени с живот, звуци и цветове, все повече заприличват на призрачни декори - пусти улици, затворени заведения, тишина...живот под карантина в опит да се спре разпространението на вируса.

България вече седмица е в условията на извънредно положение. Тази седмица преминахме психологическата граница от 100 потвърдени случая на коронавирус в страната. До момента починалите от Covid-19 у нас са трима, но получихме новината и за първите успешно излекувани пациентиПовече от 3000 души у нас са поставени под карантина, като в последните дни бягството от карантина у нас се превърна в нещо като национален спорт.  За да се справят с проблема, депутатите приеха налагането солени глоби и до 5 години затвор за нарушителите.

Наред с това до 17 април в страната се забранява влизането на гражданите на държави извън ЕС. На българска територия не се допускат и пристигащи от най-засегнатите от заразата страни в Съюза - Италия, Испания, Франция, Германия, Нидерландия и Швейцария, с изключение на български граждани и техните семейства.

Затворени са всички училища, университети, културни институции, търговски обекти, заведения, спортни и фитнес клубове. Функционират единствено хранителни магазини, аптеки, дрогерии, банки, застрахователни офиси и бензиностанции. Прокуратурата започна масови проверки за спекула при цените на храните и лекарствата. От днес се забранява посещението на паркове, детски площадки и открити пространства. Забранява се хора под 60 години да посещават аптеки и хранителни магазини в периода от 8.30 до 10.30 ч., за да не се засичат млади и възрастни хора. Все още храмовете у нас функционират, решението докога ще са отворени църквите, може да вземе само Светият синод.

След намесата на главния прокурор Банско се превърна в първия град у нас под тотална карантина - до началото на април е забранено влизането и излизането на града, с изключение на търговски цели. От днес на входовете и изходите на областните градове ще бъдат разположени контролно-пропускателни пунктове, а придвижването между градовете ще се случва с удостоверение за причините, като ще се допускат само нетоложни пътувания. Търговията няма да бъде спирана или ограничавана. Междувременно редица градове по своя инициатива въведоха вечерен час.

Епидемията от коронавирус активира множество дарителски и доброволчески акции в помощ на лекари и болници в борбата с болестта, както и на възрастни хора, които имат нужда от храна, лекарства и продукти. В традиция се превърна и инициативата всяка вечер в 21.00 часа българите да излизат на блаконите си и с аплодисменти да изкажат своята благодарност към онези, които са на първа линия в битката срещу коронавируса.

Извънредно законотворство

Народните избраници се поизмъчиха със закона, който урежда всички мерки по време на извънредното положение. Законът беше сериозно променен, в сравнение с първоначалния. Между двете четения имаше доста предложения за промени. Какво решиха депутатите по време на 13-часовото заседание можете да прочетете тук.

Все още липсва краен срок на действие на мерките. Управляващите спориха с опозицията почти по всеки текст, дори по заглавието на закона. На този фон лидерът на "Воля" Веселин Марешки реши да дойде на работа със защитно облекло. Единственият представител на кабинета беше правосъдният министър Данаил Кирилов, който стоически издържа на цялото гласуване. 

Докато е в сила извънредното положение, Народното събрание ще работи в променен режим. Заседания ще има само 2 дни седмично- в четвъртък и петък. При нормални обстоятелства заседание има и в сряда. В пленарна зала с приоритет ще бъдат законопроекти, свързани с извънредното положение. Четвъртък ще е денят за представяне на проектите на закони, а петък за гласуване и парламентарен контрол. Парламентарните комисии ще работят, като всяка ще решава дали откритите заседания да са с ограничен достъп за външни лица. Ако ограничат достъпа, заседанието ще се гледа онлайн. В деня преди първото за седмицата заседание програмата ще се консултира на председателски съвет.

Кой пак посегна на свободата?

В разгара на битката с коронавируса, когато всички ставаха и лягаха с данните за нови заразени и нови мерки срещу болестта, една новина успя да наруши дневния ред на медии и общество. Във вторник вечерта главният редактор на в. "168 часа" Слави Ангелов бе пребит пред дома му на столичния бул. "Александър Дондуков". Нападението е извършено с изключителна жестокост - двама души са удряли журналиста с метални пръти, докато той изгуби съзнание. Трети човек заснема побоя. Ангелов е настанен в болница с наранявания по главата и крайниците, но е без опасност за живота.

Побоят не е бил с цел грабеж, защото нищо не му е отнето, включително и лаптопът му, това кара разследващите да смятат, че нападението е извършено заради публикациите му. Полицията издирва извършителите, взети са записи на камерите в района.

Издателят на "24 часа" и "168 часа" Венелина Гочева отбеляза, че случаят е идентичен с побоя над маркетингов директор на "Левски" от лятото на миналата година. По нейните думите най-тежки са не физическите удари и болка, а емоционалното му състояние.

Нападението шокира обществеността и предизвика вълна от възмущение. В подкрепа на журналиста и в защита свободата на словото се обявиха Съюзът на българските журналисти и Асоциацията на европейските журналисти, както и редица негови колеги, приятели, общественици, политици. Генералният директор на БНТ Емил Кошлуков заяви, че нападението е заплаха за националната сигурност.

От СБЖ припомниха, че още през 2017 г. са предложили законодателни промени, които да инкриминират нападението над журналисти, но такива до момента не са приети. Те призоваха органите на реда да стигнат не само до извършителите, но и до поръчителите на побоя.

Телевизионният водещ Слави Трифонов упрекна институциите у нас, че новината за нападението над журналиста е минала някак си между другото.

"Каквото и да се случи, важното е да не губим посоката. Да знаем къде е светлината", пише Ангелов в социалната мрежа. "Може и да ни ударят. Може и да ни съборят. Може да се учим наново да ходим. Правил съм го вече няколко пъти. Боли и е трудно, но е велико, защото е ново начало. Повярвайте, това никой, никога не може да ни отнеме!", написа самият Ангелов във Facebook дни след побоя.

Глътка вода за Перник

Четири месеца след въвеждането на воден режим и седмица след обявяването на извънредно положение в страната перничани най-накрая ще имат повод леко да си отдъхнат. До края на тази седмица към града трябва да потече вода от София.

Строителството на тръбопровода започна в началото на февруари, като идеята е с пускането на вода от „Бели Искър” да бъде намалено водоподаването от язовир „Студена”, за да може язовирът да започне да се пълни по-бързо и перничани да имат вода през целия ден, а режимът да остане само нощем.

Тази седмица при тестването на тръбата, обаче се появи дефект и край село Големо Бучино бликна вода. Малко по-късно аварията бе отстранена, а поетапните тестове на 13-километровото съоръжение продължиха.

Опозицията в лицето на БСП веднага използва случая да отправи критики към правителството. "Вместо за един месец, както обеща Борисов, водопроводът до Перник се построи за два месеца. Вместо за 20 милиона, се направи за 35 (пари, платени от всички българи). Вместо да докара вода до перничани, изгърмя при пробното пускане", написа лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Междувременно от няколко дни насам в Перник вече е въведен облекчен воден режим. Жителите на града имат течаща вода в интервала от 12.00 до 22.00 часа, вместо от 16.00 до 22.00 часа.

Облекченият режим се въвежда заради разпространението на коронавирус у нас и необходимостта от поддържане на добра лична хигиена. За преминаването към по-лек режим спомогна и трайното покачване на нивото на язовир "Студена", който вече е запълнен на 1/3 от обема си.

 

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама