Жертвите на коронавируса в света надхвърлиха 10 000

15:52, 20 мар 20 / Свят 25 2523 Шрифт:
Антония Иванова Редактор: Антония Иванова

Броят на хората, починали в резултат на пандемията от коронавирус, вече надхвърля 10 000, показва базата на официални данни в 10:30 централно гринуичко време, предаде БГНЕС.

Общо са регистрирани 10 080 смъртни случая, повечето от тях в Европа и Азия. Италия е най-засегнатата страна с 4 005 смъртни случая, следвана от Китай с 3 248 - първоначален епицентър на огнището, и Иран с 1 433.

В Европа пандемията от коронавирус е убила повече от 5 000 души, според данни въз основа на официални източници. Общо на континента са регистрирани 5 168 смъртни случая.

Европа е регистрирала 1 034 нови случая на зараза през последните 24 часа, като общо те са 110 568, според данните, събрани в 11:00 централно гринуичко време.

Мистерията с малкото смъртни случаи от коронавируса в Германия

В италианската Ломбардия разполагат армията за по-строго спазване на карантината срещу епидемията. "114 войници ще бъдат разположение в цялата Ломбардия ... все още е твърде малко като бройка, но е нещо положително", каза на пресконференция Атилио Фонтана, предаде БТА.

Ломбардия също така поиска от правителството да затегне допълнително вече съществуващите ограничения, които включват затварянето на всички несъществени търговски дейности и забрана за публични събирания.

Без да посочва конкретни цифри Фонтана добави, че заразяването продължава да се разпространява в Ломбардия - италианския регион, регистрирал досега най-голям брой на заразени и смъртни случаи в Италия.

Затвориха базиликата „Сакре кьор”

В най-голямата германска провинция - Бавария, от тази нощ влизат в сила строги ограничения за движение на гражданите, целящи ограничаване на разпространението на коронавируса. Те ще бъдат в сила две седмици.

Според премиера на провинцията Маркус Зьодер, по улиците все още има твърде много хора, които се движат на групи, а това не следва да се допуска.

Жителите на Бавария ще могат да напускат жилищата си само ако имат основателни причини – отиване на работа, пазаруване, посещения при лекар и аптеката, оказване на помощ за други хора, посещения на партньори (приятели), спорт и разходка на чист въздух. Последните са допустими само ако са самостоятелни или в компанията на хора, с които съжителствате.

В началото на седмицата училищата и детските градини в Бавария бяха затворени, като същата съдба последва и множество магазини. Очаква се в неделя канцлерът на Германия Ангела Меркел да обсъди с премиерите на провинциите необходимостта от въвеждане на допълнителни мерки срещу COVID-19.

Вижте актуалните ограничения за придвижване в условията на коронавирус

Франция се намира в началото на кризата предизвикана от коронавируса. В момента се борим за спирането на разпространението на пандемията, каза френският президент Еманюел Макрон.

"Това е началото на кризата. Предприехме драстични мерки за да се преборим с първата вълна. В момента се състезаваме с вируса", каза Макрон началото на заседанието на Кризинсня щаб в Министерството на вътрешните работи. Според него "трябва да се действа мащабно ". "Трябва да предвидим това, което предстои да се случи", каза още Макрон.

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган подписа указ за отмяната на всички научни и културни прояви до края на април. Целта е да се ограничи разпространението на коронавируса. Досега в страната от усложнения, предизвикани от COVID-10 са починали 4 човека, броят на заразените е 19 359, а 9 800 са под карантина.

Ердоган призова гражданите да останат по домовете си, но не и да спрат да ходят на работа.

Испания връща на работа пенсионираните лекари

Турция забрани полетите от и до 20 държави, затворени са училищата, кафенетата и баровете, забранени са масовите молитви и са отложени спортните прояви.

Централната банка на Турция също въведе извънредни мерки, а правителството създаде специален фонд от 15 милиарда долара за оказване помощ на икономиката.

Преустановена бе и работата на текстилната промишленост, което предизвика загриженост за съдбата на стотици хиляди работници. Подобна е и тенденцията в търговските центрове, в които са заети около 530 000 служители, които реализират годишен оборот от около 160 милиарда долара.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама