Мистерията с малкото смъртни случаи от коронавируса в Германия

15:54, 20 мар 20 / Свят 25 2708 Шрифт:
Виолета Иванова Редактор: Виолета Иванова
Голям брой болни, но изключително ниска смъртност - остава мистерия защо Германия е изключение сред страните при епидемията от новия коронавирус.

С 20 смъртни случая от общо 10 999 заразени по официални данни от в четвъртък смъртността в страната достига едва 0,18 на сто срещу близо 4% в Китай и Испания, 2,9% във Франция и цели 8,3% в Италия.
 
"Заплетена работа. Всъщност нямаме отговор, навярно действа комбинация от различни фактори", призна тази седмица Ричард Пибъди, високопоставен служител на Световната здравна организация (СЗО), цитиран от БТА.

Жертвите на коронавируса в света надхвърлиха 10 000

Ето основните хипотези, предложени от специалистите.

По-добро медицинско оборудване. С 25 000 легла в интензивните отделения с апаратура за обдишване Германия е оборудвана изключително добре в сравнение с европейските си съседки. Франция има към 7000, а Италия - около 5000. Берлин впрочем заяви в сряда, че през близките седмици се кани да удвои броя на тези болнични легла.

В момента има възможност пациентите да получават бързо лечение и засега няма опасения, че може да се изчерпи капацитетът на болниците в страната, както става примерно в Италия и в Източна Франция.

Което едва ли е достатъчно, за да обясни разликата в броя на смъртните случаи през първите седмици, при положение че съседните европейски страни също мобилизираха болниците си. Това обаче може да добие голямо значение в близките месеци, ако кризата се изостри.

Преждевременно тестване

"Успяхме много рано да разпознаем болестта у нас, защото имаме преднина в диагностиката, определянето на патогена", твърди Кристиан Дрощен, директор на Института по вирусология към берлинската болница "Шарите".

В съчетание с доброто териториално покритие от независими лаборатории в Германия, започнали да тестват хората още през януари, когато положителните проби още не бяха много,това предимство изглежда е дало възможност на германските медици да диагностицират по-точно болестта, отделяйки най-рисковите случаи за поставяне под карантина.

Големият брой лаборатории увеличава възможностите за проследяване - близо 12 000 проби дневно според оценка на Института "Роберт Кох" (ИРК), който ръководи борбата с епидемията на национално равнище.

Все още е трудно човек да се изследва в Германия, но според експерти е по-лесно, отколкото в други страни - стига да развиеш симптоми след контакт с доказано болен или да пристигаш от някоя рискова зона.

Разболяват се млади хора

"В над 70% от потвърдените случаи досега става дума за хора между 20 и 50 години", обясни президентът на ИРК. Заболяването се е разпространило най-напред главно сред сравнително млади хора в добро здраве, не толкова притеснени от риска, защото не са най-застрашената група.

Също като скандинавците първите инфектирани германци са се върнали в страната след заразяване по време на ски ваканции в Италия или Австрия.

Това обаче е знак, че епидемията в Германия едва започва. По данни на германския център "Статиста" близо 25 на сто от населението на страната е над 60-годишна възраст, което буди опасения за много повече смъртни случаи в близките дни.

Телата на починалите не се изследват

Друго обяснение за разликата в смъртността дават по-специално италианците - в Германия не се изследват за коронавирус телата на починали лица. "Посмъртните анализи според нас не са решаващ фактор. Приели сме по принцип, че на пациента е поставена диагноза преди да почине", защитава се ИРК.

Такива тестове обаче се правят, например във Франция.

На практика, щом някой почине, докато е под карантина у дома си, а не в болницата, нищо чудно статистиката да го подмине, изненадано заключи в предаване на телевизия "Евронюз" Джовани Мага, директор на Института по молекулярна генетика към Националния изследователски съвет в италианския град Павия.
 
Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама