Ген. Мутафчийски: Утре става ясно дали имаме излекувани от коронавирус

21:14, 19 мар 20 25 4324 Шрифт:
Антония Иванова Автор: Антония Иванова

Коронавирусът вече е в 9 български области с общо 107 болни и три жертви. Това стана ясно от думите на началника на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски по bTV."За тази вечер Пловдив е новата област - и двамата пациенти са известни. Единият е в инфекциозна клиника, другият - под домашна карантина", обясни той.

Утре ще стане ясно дали имаме първите българи, за които е потвърдено, че са изчистени от COVID-19, обяви още ген. Мутафчийски. Един от случаите е с хоспитализираната във ВМА лекарка. „Тя е в перфектна кондиция, въпреки че имаше бронхопневмония. Утре ще направим първите тестове дали е отрицателна“, обясни той.

Има и още 4 човека, на които ще се прави първо тестуване. За излекуван от коронавирус се смята всеки, който има два отрицателни теста в рамките на 24 часа. Средната продължителност на това „изчистване“ от вируса е 21 дни, но са описвани и случаи до 37 дни.

105 са заразените с COVID-19 в България

Към момента рязък скок на болните няма, но през следващата седмица вероятно болните ще станат няколкостотин. "Рязък скок е това, което, например, наблюдаваме в Германия, където започнат да се появяват по 300-400 на ден, когато започнат да се удвояват на ден. Тук все още не може да се говори за такова нещо", подчерта ген. Мутафчийски.

Той отбеляза, че хората са реагирали правилно на неговия призив за социално
дистанциране. "Мисля че има мобилизация в обществото, виждам как опустяха улиците, как младите хора все по-отговорни стават, но, парадоксално, по-възрастните сякаш са по-недисциплинирани. Използвам случая да отправя апел да ни дадат шанс да ги спасим - защото тези усилия са насочени точно към повъзрастните наши сънародници, които са най-уязвимата група при това заболяване", заяви ген. Мутафчийски.

Четирима българи с коронавирус са в болница в Италия

„Ние все още сме в началото на кризата с коронавируса, може би ще ни трябват два месеца, за да се справим“, каза проф. Мутафчийски. Според него всички мерки са били навременни. „Държавата реагира много по-адекватно от гражданите, работодателите и другите организации“, каза той и по Нова телевизия.

Проф. Мутафчийски заяви, че мерките, които са били предприети за борба с грипната епидемия, са подготвили нашите медицински власти за предстоящата битка с коронавируса. „Налагането на карантина при грипната епидемия беше необходимо, за да не изтощим здравната система преди да дойде коронавируса“, каза ръководителят на Националния оперативен щаб.

„Мисля, че всички мерки бяха навременни. Аз съм привърженик на твърдите мерки“, добави генерал Мутафчийски.

Трагедията в Бергамо: Погребение на всеки 30 минути

Никъде по света не се направи цялостна блокада, имаше блокада само на най-засегнатите райони, какъвто беше и случаят с град Ухан, от където тръгна заразата. Драконовските мерки в Китай доведе до голям успех, каза проф. Мутафчийски.

„Битката тепърва предстои. В Италия закъсняха с мерките си, с тези полумерки, които въведоха. Тук имаше твърда линия за налагането на мерки. Тя е все по-настъпателна за ограничаването на болестта. Младите хора показват изключително добра дисциплина. Младите жертват много неща, за да помогнат на по възрастните, които, за съжаление, се разхождат по парковете. Трябва да покажат съзнание“, подчерта ген. Мутафчийски. 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама