Ангел Кунчев: Все още сме на етап, в който осъществяваме внос на вируса

19:18, 15 мар 20 25 2408 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„В болшинството от случаите България продължава все още да внася вируса, независимо от това дали са български или чуждестранни граждани”, това заяви пред Нова телевизия главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

"Голяма част от тях са пребивавали в някои от най-засегнатите страни. В случая Италия, Испания, Великобритания и Германия. Така или иначе вътрешното разпространение на вируса все още не е водещо. Все още сме на етап, в който осъществяваме внос на вируса”, посочи той. 

Кабинетът: Засегнатите бизнеси да не съкращават работници, поемаме 60% от заплатата им

„Още сме в самото начало. 50 случая при население 7 милиона изобщо не е висока заболеваемост. Продължаваме да сме в опашката на Европа. Това е и смисълът на мерките, които до момента провеждаме – да дадем достатъчно време за подготовка и на здравната система, и на цялата страна да работи в тези условия", коментира още той. 

По думите му започва да се преодолява недостигът на лични предпазни средства, работи се за осигуряването на машините за изкуствено вентилиране, от които ще имат нужда най-тежко засегнатите хора.

Кунчев определи изказването на проф. Венцислав Мутафчийски от събота като силно, емоционално и мотивирано. „Това убеди много хора, че ако досега са възприемали вируса като някаква хипотетична заплаха, то вече трябва да знаят, че шансът да се срещнат с него е голям и, че от тяхното поведение зависи дали това ще се случи рано или късно”, добави Кунчев.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама