Щабът предлага на МС възможно най-твърдите мерки срещу COVID-19

20:09, 14 мар 20 25 5332 Шрифт:
Автор: ТопНовини Автор

"С цялата отговорност стоя пред вас и ще предложа на МС да приложи възможно най-твърдите мерки. Разбира се не бива да се посяга върху това, без което не можем – магазините за хранителни стоки и аптеките", това заяви председателят на Националния оперативен щаб генерал-майор Венцислав Мутафчийски, предаде репортер на TOPNOVINI.BG. 

До 13 април: Извънредно положение заради коронавируса

Заедно с хранителните магазини и аптеките, Щабът предлага да работят само бензиностанциите, банките, застрахователите и държавните институции. "Трябва да намалим яростта на това, което идва към нас. Да може здравната ни система да оцелее. Да не правим тежки избори кой ще оцелее и кой не, защото нямаме апарати“, подчерта Мутафчийски. 

"В нашата страна са регистрирани 41 случая на коронавирус. Само за последните часове бройката се увеличи на 10 за деня. Повече от 200 проби са изследвани за денонощието. На практика с 30% увеличихме броя на заболелите за един ден. В Германия заболелите се увеличиха с 50% огромен брой заболели. Цяла Европа налага безпрецедентни мерки, въпреки ясното съзнание за икономически ефект от тези мерки", заяви той. 

10 нови случая на коронавирус у нас

"Въпросът е за физическото оцеляване на населението на Европа и света и то на една особено чувствителна част от населението, каквито са възрастните хора. Слава Богу децата ни са пощадени", коментира Мутафчийски.

"Наложените мерки и в последното денонощие, доуточнявани, като че ли не дават задоволителен резултат. Днес на централни места в София живота като че ли продължаваше без никакви смущения. Това е добре, че нацията ни има кураж, но не бива да бъдем лекомислени – към нас се задава една епидемия, която е с невиждана ярост досега в човешката история. Трябва да бъдем изключително отговорни към нашите близки, приятели, колеги", допълни още той. 

Опашки пред магазини от рано сутринта

"Впечатленията са, че изпаднахме в дребнотемие след обявяването на мерките, измести се фокусът на вниманието на теми от рода на дали фризьорските салони ще работят. Това показва, че не сме узрели още и не знаем какво ни предстои. Предстоят ни времена на изпитания, ще се загубят човешки животи и то на тези, които са ни отгледали, тези, които се гордеят с успехите ни ние не бива да ги разочароваме с нашето безхаберие", заяви Мутафчийски. 

"Цял ден получавам обаждания какво ще стане с павилиончето за банички и фитнес зали. Аз отговарям: опитайте се да спасите вашите възрастни родители, баби и дядовци. Вашето магазинче ще отвори, след като отмине тази буря", допълни още той.  

Фандъкова: Организираме доставка на храна и лекарства за най-уязвимите

Премиерът Бойко Борисов призова всички да чуят думите на ген. Мутафчийски. "Чуйте упрека му, болката му, гнева му. Осъзнайте отговорността му - неговата и на всички лекари, медицински сестри, санитари, учени, полицаи, щаб, РЗИ, местни власти. Слушайте всяка дума! Сега всичко зависи от нас, защото държавата - това сме ние!", написа той в социалните мрежи. Борисов заяви, че човешкият живот трябва да бъде поставян на първо място, независимо от перспективата за икономически загуби.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова обяви в социалните мрежи, че напълно подкрепя най-твърдите мерки за овладяване на разпространението на коронавируса. 

"Призовавам всички столичани, да бъдем отговорни в този труден момент, в който с цената на лично ограничение можем да спасим живота си и този на нашите близки. Сега трябва да сме единни. Нека слушаме експертите! Заедно ще се справим", коментира Фандъкова. 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама