Психолог: Кризата с коронавируса може да ни накара да преосмислим ценностите си

15:45, 15 мар 20 25 3826 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Кризата с коронавируса може да ни накара да преосмислим ценностите си. Това коментира психологът Ани Владимирова в ефира на БНТ.

Щабът предлага на МС възможно най-твърдите мерки срещу COVID-19

"Имахме чувството, че пространството е огромно и можем да отидем навсякъде. Сега пространството ни се стеснява до нашата родина, до нашия град, до нашия дом... Мислехме, че можем да живеем на парче, а в момента разбираме, че сме едно. Алчността на трупането, егоцентризма на самодостатъчността изведнъж се оказват недостатъчни - трябва ни някой, с когото да поговорим, някой с когото да останем", обясни психологът.

Тя посочи, че обикновено времето не ни достига за много неща, но сега разполагаме с достатъчно такова, за да обърнем внимание на децата си и на хората, които обичаме.

По думите й е време да се замислим за старите хора, които години наред неглижирахме и забравяхме, че съществуват. "Може би старите хора ще покажат на младите, че когато свършат чиа, киноа и елда, в България има коприва, лапад, киселец и ще могат да предадат някои традиции, които започнахме да забравяме", добави тя.

Ани Владимирова - да си автор на живота си не е вродено

Владимирова посочи, че западното и източното общество имат различни ценности. Ако в източното личността е нищо на фона на общността, при нас индивидуализмът е този, който в момента пречи. "Надявам се, че ще успеем да преформулираме този индивидуализъм в рамките на общността", отбеляза тя.

Според нея ще наблюдаваме и нов прочит на социалните мрежи като обмен на мисли са с цел на съпреживяване и обмен на информация, осмисляне на много ценности.

"Големите бедствия в човешката история винаги са били предизвикани от потребност за промяна. Ако войните са били с цел преразпределянето на пазари, то болестите и трудностите са с цел естествен подбор - остават най-устойчивите и най-здравите и те не са непременно най-богатите. В момента може би най-устойчивите ще бъдат хората, които проявят най-голяма дисциплина и отговорност".

По думите й отхвърлянето и неглижирането на проблема, както и острите панически състояния са класически защитни механизми и са типични за периода, докато хората се ориентират в ситуацията.

"Мисля, че вече вървим към период на адаптация, защото страхът те кара да се оглеждаш, ослушваш и да се интересуваш какво става, за да вземем решение. Предполагам, че в кратък период ще влезем в релси и ще започнем да се държим адекватно", коментира психологът.

В криза не мислете какво ще стане след един месец, или една година, мислете какво ще направите до края на следващата седмица, посъветва тя.

Страхливецът умира хиляди пъти, умният човек - само веднъж, коментира психологът във връзка със случаите на масова тревожност.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама