Гешев: Прокуратурата не мрази богатите, но правилата не са само за бедните

14:39, 04 мар 20 25 2245 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Приватизацията в голямата си част беше криминален процес", каза главният прокурор Иван Гешев за БНР и добави: "Чакам в близките дни първата порция от проверени държавни структури и предприятия - 100 на брой. Едни от водещите са "Кремиковци" и "Бобов дол", това са приватизационните сделки с най-големи активи".

По думите му, за да може да се прецени давността на всяка приватизационна сделка, трябва да се разгледа всеки отделен случай. Гешев заяви, че прокуратурата ще си свърши работата по действащия закон, а политиците трябва да свършат своята работа.

"Атака" предлага Национално бюро, което да разследва приватизацията

"Надявам се да направят всичко възможно, в рамките на своята компетентност - като част от законодателната власт, за да отвържат ръцете на прокуратурата, за да може да направи пълни, цялостни и компетентни разследвания, които да дадат на българските граждани справедливост", каза още Гешев.

"От този криминален процес получиха активи и пари много широк кръг от български граждани, които сега имат интерес да се запазят нещата каквито са до момента. И затова се развива тезата, че за трети път се прави проверка на приватизацията, че е изтекла давността, ама няма смисъл", коментира той.

Костов и Стоянов с коментар заради Ханке

Разследването на приватизационния процес ще върне в обществото чувството за справедливост, заяви обвинител номер едно и добави, че има и неща, които не могат да бъдат възстановени. "Надеждата ми е, че при обективен анализ на целия приватизационен процес, ще направим всичко възможно да възстановим това чувство за справедливост в много по-голям обем, отколкото е в момента", допълни той.

Гешев посочи, че втората част от работата на прокуратурата ще е да се анализира дали е имало вече прокурорски проверки по тези сделки през годините: "И ще установим, ако е имало нарушения от страна на колегите".

Относно къщата в Барселона Гешев коментира: "Случаят е предмет на проверка. Знам от колегите, че е изискана информация от испанските власти по линия на международното полицейско сътрудничество. Едва ли мога да ви кажа в реално време всичко, каквото се прави". Главният прокурор уточни, че така биха постъпили и в други случаи. "По всяка друга преписка и по всяко друго производство, няма да има компромис - ще се работи по еднакъв начин", каза той.

Гешев заяви, че ще се снемат обяснения и от премиера Бойко Борисов.

Прокуратурата по следите на новините

Главният прокурор призна, че може да възприеме хора, които обичат повече от собствената си родина някоя друга държава. Така той отговори на твърдения, че бил "американски ястреб", понеже е изгонил руски шпиони.

"Нямаме план за олигарсите, след като съберем доказателства, можем да правим планове.
Генезисът на българския капитал в голямата си част е с криминален произход, който продължава
по тези правилата, по които се е зародил. Прокуратурата не мрази богатите по принцип. Имаме
обаче еднакъв подход към всички, не може правилата да важат само да социално слабите",
обясни Гешев.

"Няма голям, малък брат, има държавни интереси, интереси на българската икономика. Някъде четох, че съм американски ястреб. Ако въобще мога да кажа, че съм ястреб - аз съм български ястреб. За мен е определящо дали си българин и обичаш родината си, и чак след това какво отношение имаш към някакви други страни.

"Не мога да приема да обичаш някаква друга страна повече от своята, аз обичам страната си. Трябва да защитаваме националния си интерес. Завършил съм паралелка със засилено изучаване на руски език, слушам руска музика, разбирам много добре руски език, но това няма никакво значение, мен ме интересува българският национален интерес", коментира Гешев.

Гешев: Сблъсък с президента не сме имали

Запитан защо толкова му се дразнят т.нар. "умни и красиви", той отговори: "Защо ми се дразнят, аз не мога да отговоря, определено явно".

"Факт е обаче, че определени хора защитават определени интереси, които не съвпадат с интересите на гражданите. И това е нормално, защото техните клиенти им плащат, аз не обвинявам", каза той по адрес на адвокатската организация, която се срещна с президента и отправи становище за конституционни промени срещу прокуратурата.

"Те се опитват на мен да ми забранят да изказвам лично мнение и ми говорят за права на човека. Едно НПО, които е ясно кои са хората вътре, са присъствали вътре, изготвили подробно становище, да стане прокуратурата безвредна, безопасна и нефункционираща. За мен това е наглост", повтори Гешев.

Той направи сравнението, че това е все едно двете страни в един боксов мач на единия да не му харесва стила на единия боксьор и да поиска да му вържат ръцете. "Българският главен прокурор, каквото и да говорят анархо-либералните кръгове, че е една всевластна фигура, която в реално време контролира всичко и всички маршируват под строй, това не е истина. Това е пропагандна теза", заяви Гешев. "Българският главен прокурор чертае стратегиите и задава целите", повтори отново Гешев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама