Костов и Стоянов с коментар заради Ханке

22:59, 26 фев 20 / Политика 25 3326 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Бившият премиер и екслидер на СДС и ДСБ Иван Костов изрази готовност да съди Стив Ханке, но показа недоверие към родната Темида. Костов беше категоричен, че ще се обърне към американската съдебна система, не и към българската, ако реши да заведе дело за клевета.

„Ако господин Ханке се осмели да твърди, че съм корумпиран, ще го съдя, но в САЩ”, заяви в ефира на Нова телевизия бившият премиер. 

Иван Костов: В приватизацията нито съм купувал, нито съм продавал

„Аз не знам за куфарче и сигнали, за каквито говори Стив Ханке. Казах го веднъж и не смятам, че има нужда да го повтарям. Всички сигнали, които са стигали до мен са били предавани по надлежния ред. Странно е защо г-н Ханке реши да покаже този куфар след 23 години, а имаше възможността да го направи много по-рано”, допълни Костов.

Той каза още, че няма никакви доказателства, че е управлявал или участвал в приватизирани предприятия. Отхвърли и обвиненията, че е помагал на бизнесмени да се облагодетелстват от този процес. „Ако имаше някакво закононарушение от моя страна, то със сигурност щеше да излезе наяве за 21 години”, каза Костов.

Бившият премиер коментира и темата за „Кремиковци”. „Задълженията бяха огромни и имаше избор – дали да фалираме предприятието и хиляди работници да изгубят работата си, или да удължим живота му”, коментира Костов.

Ханке с доказателства срещу Костов, бившият премиер се защити

„Приватизацията беше направена с участието и под контрола на Световната банка, Международният валутен фонд и Европейската комисия. Ако някой твърди, че тя е била престъпна, това означава, че тези институции са участвали в това. Как така оценката на някой днес, може да бъде по-меродавна от тази на Световната банка и МВФ?”, попита Костов.

„Ние изпълнихме споразуменията си с тези институции, които подкрепиха лева с над 4 милиарда и ако не бяха те, то изобщо нямаше да има български лев. Конюнктурата беше следната: сринал се лев - купони за стоки и др. В тази катастрофална обстановка си свършихме работата”, заяви бившият премиер.

Коментирайки конкретни сделки, като тази за авиокомпания „Балкан“, която след продажбата си фалирала, Костов също отрече да има нарушения. „Сделката не е за 150 хиляди долара, както се твърди”, добави той. За приватизацията на „Нефтохим“ Костов заяви, че не е имало западни купувачи, както е заявил президентът Петър Стоянов през 2013 г.

„Поел съм върху себе си всичко. Предпочитам аз да страдам, а не да ставам клеветник. Чувствам се, че съм изпълнил дълга си пред страната. Стабилизирал съм лева, изградили сме частно предприемачество, върху което е стъпил днешният икономически растеж“, каза бившият премиер.

Прокуратурата ще разпитва Иван Костов и Петър Стоянов

Президентът на България от 1997 г. до 2002 г. Петър Стоянов също коментира темата. "Веднъж проф. Ханке дойде наистина при мен и извади документи. От документите ставаше ясно, че една или две американски компании имат интерес да инвестират в България. Проф. Ханке ми каза, че американците се оплакват от това, че нашите власти умишлено забавят тяхното желание за приватизация. В никакъв случай не ми е казвал, че някой е искал рушвет, но ми казваше че действията на нашите хора е двусмислено", заяви в ефира на bTV Петър Стоянов. 

"Обадих се, разбира се, на Иван Костов. Бях леко раздразнен. Може би съм бил малко по-възбуден. Казах му: "Виж какво, оправяйте си хората, като дойде чужда инвестиция, вие трябва ги посрещате от входа, да ги кандърдисвате, да ги стимулирате, да ги окуражавате. Иван беше, разбира се, съгласен с това", допълни Стоянов.

"Във всичките тези години и аз, и Иван Костов сме имали ясното съзнание, че сме президент и премиер не за собствения си кеф, а че отговаряме за интересите на една държава, която беше в руини, когато аз станах президент и той стана премиер. В този смисъл ние сме имали изключително ползотворна дейност по всички стратегически важни за държавата въпроси. Тук не трябва да има никакво съмнение", коментира той.

"Критикувах Иван Костов не за да го съборя, а за да удължа мандата му... Никога не съм поставял мои интереси или личните ми отношения с Иван Костов над интереса на България", каза още Петър Стоянов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама