СБЛЪСЪК: С брокер или сами да търсим жилище?

12:00, 04 мар 20 / Сблъсък 25 6031 Шрифт:
Биляна Иванова

Понякога търсенето на жилище, за купуване или под наем, се оказва „мисия невъзможна“. Коя е успешната формула питаме Ивайло Гашев, създател на мобилното приложение Homeseeky, което цели да ограничи некоректните брокери и да ни улесни в търсенето на жилище, и Димитър Христов, брокер на 2019 г. в агенция за недвижими имоти "Явлена".

                                                                                                                  

Как да подходим- да търсим сами или да се доверим на брокер?

Димитър Христов признава, че за съжаление, често попадаме в клопка- избираме оферта и плащаме за услуга, която не сме ползвали. Като се обадим на конкретна обява, всъщност вършим брокерската работа. Съветва ни как да го избегнем: вместо да избираме оферта, да изберем консултант, който ще свърши голяма част от „черната“ работа. А именно- да провери дали офертата е реална; да организира огледи в удобно за нас време; да води преговорите и да е буфер между нас и продавача; да ни помага с документите и да е до нас в целия процес на сделката.

Ивайло Гашев пък препоръча да търсим жилище сами. Брокерът може да ни предостави списък с имоти, но трябва да заплатим висока комиосиона за услугата. "Има голям шанс да попаднете на поредната измама и да заплатите някакъв вид такса, без дори да се докоснете до имота", посочва той. Според него най-добрият вариант е да се свържем директно със собственици или инвеститори. Проверка на имота можем да направим сами или от почти всяка адвокатска кантора.

Надуват ли се изкуствено цените на жилищата и наемите? 

Според Ивайло Гашев такъв голям ръст на цените, за толкова кратко време, не може да е нормален. "Ако се съпостави средната работна заплата в България и цените на жилищата с тези в Западна Европа, смятам, че лесно може да се види разликата", коментира той.

Димитър Христов обяснява, че един от начините за "надуването" на цените е сравняването на имоти с различни характеристики. Напр. монолитно строителство от 1942 г. или 2019 г., и панелна сграда от 70-те години. "В ежедневната си работа с клиенти наблюдавам, че на купувача винаги му е скъпо, а на продавача евтино", посочва той. И напомня, че трябва да знаем разликата в методологията на изчисляване на квадратурата, както и качествата на имотите.

Увеличават ли се фалшивите обяви с несъществуващи имоти? В каква част от обявите има разминаване между написаното и реалността при огледа?

Димитър Христов пояснява, че проблемът съществува, когато клиент се обади на брокер и поиска директен оглед на имота. Не скрива, че е чувал хиляди оправдания от брокери, използващи порочни практики. Издава ни какъв въпрос задава на колегите си брокери, за да е полезен на клиентите си: "Какви са недостатъците на имота?". Така разбира това, което и клиентите искат да знаят, и се стига до сделка със значително по-малко огледи.

Ивайло Гашев предупреждава, че описанието на всяка втора или трета обява се разминава с действителността. Голяма част от обявите, качени онлайн, са с единствената цел да се "хванем на плувката" и телефонният ни номер да попадне в базата данни.

За какво да внимаваме, когато търсим жилище? Кои са основните грешки, които можем да допуснем?

Ако купуваме жилище на зелено, задължително да проучим строителя. Да внимаваме какъв договор подписваме, ако се наложи и да се консултираме с адвокат, обяснява Ивайло Гашев. "Дребната сума, която ще платите при адвоката може да ви спести много главоболия", заяви той. По думите му търсенето може да ни докара до отчаяние, а именно това е начин недоброжелатели да ни накрат да понижим изискванията си и да платим солидна сума. А не бива да правим компромис с изискванията си.

Димитър Христов заявява, че грешките при търсенето могат да бъдат много. "По-лошото е, че могат да са много скъпи, ако си мислим, че знаем и можем всичко, и се опитаме да си спестим от хонорар на консултант или адвокат", категоричен е той.

Можем ли да различим добрия брокер от измамника? Растат ли оплакванията за измами с комисионата или подвеждащи условия в договора за наем?

Според Ивайло Гашев е почти невъзможно да се направи разлика между недоброжелател и свестен брокер, особено по телефона. Съветът му е да се отдръпнем - и при малко съмнение за достоверността на предоставената ни информация. "Преди няколко години имаше огромен бум на измами с недвижими имоти и беше дадена голяма гласност на проблема. Оттогава нещата започнаха да се подобряват", посочва  той и допълва, че с развитието на технологиите е напълно възможно измамите да се ограничат до минимум.

"За да си спестите време и енергия, поискайте препоръка за консултант от познат, който е работил с някого и е останал доволен", казва Димитър Христов. Ако нямаме препоръка, трябва да питаме брокерите: какво ще направят за нас и за всичко, което ни интересува, свързано с цените и технологията на сделката? Хубаво е и да ни разкажат за техни минали сделки и да ни дадат препоръка от други клиенти. Не бива да забравяме и да регламентираме отношенията си, като подпишем договор, който защитава интереса ни.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.