Работодателите против „спасяване“ на ТЕЦ „Марица Изток 2“

13:45, 06 фев 20 / Икономика 25 1485 Topnovini
1

В писмо до премиера Бойко Борисов бизнес организациите възразиха категорично срещу „спасяването“ на ТЕЦ „Марица Изток 2“ със заповед на министъра на енергетиката или с решение на НС. Според тях това са „непазарни практики от периода преди 1989 г., против европейските политики и забавящи икономическия растеж на България“.

Държавата твърдо ще брани пред ЕК въглищните централи

Работодателите алармират, че заповедите на енергийното министерство ще доведат до работа на централата на непазарна цена. По техни сметки това ще струва над 150 млн. лева, които ще се платят от потребителите през компонентата „задължение към обществото“.

Централата работи на 50% и по- малко от капацитета си, с раздута численост на персонала- 2400 служители. От бизнеса обръщат внимание, че централата намалява производството и увеличава загубите, с което допринася за високата цена на електроенергията.

В писмото работодателите изтъкват, че искат ТЕЦ- а да работи, но при определени условия- да се въведе тръжна процедура за сигурността на енергийната система; ненотифицираните държавни помощи в енергетиката да бъдат прекратени; да се оптимизират разходите в централата и енергията да се продава съгласно цените на КЕВР.

Търпението ни се изчерпва и ще бъдем принудени да сезираме ЕК за тези практики, които са против интересите на България“, се обръщат те към Борисов.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.