Захариева с призив към ЕС да спази обещанията си за Албания и Северна Македония

15:45, 24 фев 20 / Политика 25 2358 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Подкрепата на България за европейската интеграция на Западните Балкани продължава, заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в Солун, където се провежда конференция „От Солун до Загреб“ в подкрепа на европейската перспектива на страните от Западните Балкани. Захариева призова да продължат с реформите, а държавите от Европейския съюз - да изпълняват обещанията си и да започнат преговори за присъединяване с Албания и Северна Македония.

“Според всички анализи на Световната Банка държавите от Западните Балкани са най-застрашени от „изтичане на мозъци“, заяви българският първи дипломат и допълни, че всяко правителство е длъжно да работи за добър живот на гражданите си, включително като създаде условия за качествено образование и професионална реализация на младите хора, за да остават в родината си.

ЕК очаква Скопие и Тирана да получат дата за преговори преди май

“Призивът ми към колегите от страните-членки на ЕС е да спазваме обещанията си и да дадем зелена светлина за преговори с Албания и Северна Македония. Началото на преговорите не е край на преговорите, а първите стъпки по един дълъг път. Но ако не може да изпълняваме обещанията си, по-добре да не ги поемаме”, каза Захариева. “Новата методология за преговори, представена от Европейската комисия, не бива да е причина за отлагане за пореден път на началото на преговорите за членство с Албания и Северна Македония”, заяви българският вицепремиер.

На конференцията в Солун присъстват министрите на външните работи на България, Гърция, Косово, Република Северна Македония, Сърбия, Словения, Черна гора и Хърватия, и.д. външен министър на Албания и зам. външните министри на Босна и Херцеговина и на Румъния. В последния момент заради ситуацията с коронавируса в Италия участието си отмени министър Луиджи ди Майо.

Представителите на Европейската комисия потвърдиха, че стоят зад мнението си, че трябва да започнат преговори за присъединяване с Северна Македония и Албания и това ще бъде и заключението от годишните доклади за напредъка на страните, които ще бъдат публикувани другата седмица.

Захариева: Правим всичко възможно, за да помагаме на Северна Македония по пътя към ЕС

“Европейското членство е най-силният стимул за вътрешни реформи, както и за гарантиране на мира, стабилността, сигурността и просперитета на Западните Балкани", се казва в заключителната декларация на срещата. "Като изтъкваме важността разширяването на ЕС да продължава да стои сред топ приоритетите на Съюза, припомняйки декларацията от Срещата в Загреб през 2000 г., дневния ред от Солун 2003, декларацията след Срещата на върха ЕС-Западни Балкани в София от 2018 година и дневния ред от София 2018, отново подчертаваме, че обединението на Европа няма да е пълно без присъединяването на страните от региона в Европейския съюз".

На днешната среща в Солун беше отправено страхотно послание, че не може да има цяла, стабилна и просперираща Европа без пълна интеграция на Западните Балкани, отбеляза македонският външен министър Никола Димитров. Днешната среща се провежда в Солун 17 години след първата среща на върха в града през 2003 г., когато Европа обеща на Балканите, че бъдещето им е заедно с нея в ЕС, припомни той.

„Символично е, че сме в същия град няколко месеца преди срещата на върха през май в Загреб, от която имаме големи очаквания. Това по някакъв начин е мост и важна подкрепа от нашите съседи от ЕС - Гърция, България, Румъния, Словения, Хърватия и Италия“, добави македонският външен министър.

„Това също е призив, според заключенията на Европейския съвет миналия октомври, да се вземат решения относно преговорите за присъединяване със Северна Македония и Албания преди срещата на върха в Загреб“, заяви Димитров.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама