Захариева: Правим всичко възможно, за да помагаме на Северна Македония по пътя към ЕС

14:52, 16 фев 20 / Политика 25 2032 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и служебния министър на външните работи на Република Северна Македония Никола Димитров обсъдиха възможностите югозападната ни съседка да започне преговори за присъединяване към Европейския съюз.

Двамата се срещнаха в рамките на 56-ата Мюнхенска конференция по сигурността. “Ние правим всичко възможно, за да помагаме. България много пъти е водила разговори формални неформални с Франция, така че да се даде зелена светлина и за Република Северна Македония, и за Албания”, каза Захариева.

Еврокомисар: България и Гърция отварят пътя на Македония към ЕС

Тази година България и Република Северна Македония председателстват заедно Берлинския процес – инициатива на германския канцлер Ангела Меркел. Целта му е да стимулира сътрудничеството и развитието на добросъседските отношения в региона на Западните Балкани.

България разглежда Берлинския процес като инструмент, допринасящ за запазването на динамиката на европейска  интеграция на страните от Западните Балкани и естествено продължение на достиженията на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г.

“Много добър пример за региона е две държави да съпредседателстват Берлинския процес. Искам да поздравя екипите и от двете министерства, които се сработват доста добре. Срещата на външните министри за подготовката на срещата на лидерите ще бъде в Скопие през март. Срещата на лидерите ще бъде в София през ноември. Приоритетите - свързаност, транспортна и между хората, помирение чрез образование, млади хората и зелената сделка, тоест околна среда”, заяви Захариева. 

Стартира реконструкцията на важно за България трасе от Коридор №8 в Северна Македония

Двамата министри обсъдиха и предстоящото присъединяване на Република Северна Македония към НАТО. Скопие ратифицира Протокола за присъединяването към НАТО на 11 февруари.

България беше една от първите държави, които ратифицираха Протокола. Това е пореден израз на последователната ни подкрепа за европейската и евроатлантическата интеграция на Република Северна Македония.

Относно търговските връзки между София и Скопие министър Захариева подчерта, че постигнатите до момента резултати остават далеч от възможностите и потенциала, които нашите страни имат.

"Трябва да се работи по-активно по изграждане на стратегическата инфраструктура между Република България и Република Северна Македония", подчерта министър Захариева. "Наш основен приоритет е реализирането на всички компоненти от Коридор № 8, включително железопътна връзка, скоростен път, енергийна свързаност и др.".

Борисов пред египетския президент: От особен интерес за нас е сътрудничеството в енергетиката

По-рано, в рамките на конференцията, Захариева се срещна с външния министър на Египет Самих Шукри, съобщиха от министерството на външните работи.

Двамата обсъдиха широк кръг въпроси от двустранните отношения, както и ситуацията в Близкия изток след представянето на Плана за мир на САЩ.

“Ще дойда в София за провеждането на заседание на съвместната комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество, а впоследствие ще организираме посещение на президента Абдел Фатах Сиси. Личните отношения между премиера Бойко Борисов и президента Сиси са отлични и трябва да се възползваме от това в името на двустранните отношения”, заяви министър Шукри.

За периода януари-юни 2019 г. двустранната търговия достига 432.0 млн. долара (ръст от над 25% спрямо същия период на 2018 г.), от които български износ 167.4 млн. долара (ръст от около 18.4% спрямо периода за 2018 г.) и внос от Египет 264.6 млн.долара (ръст от около 30% спрямо периода за 2018 г.)

От юли 2015 г. функционират редовно линии на чартърни полети Варна-Кайро и София-Хургада. Средно между 1500 и 2000 египтяни посещават България всяка година, докато средно 3 000-4 000 българи пътуват годишно в Египет.

Египет е първата арабска държава, с която България установява дипломатически отношения и е най-големият търговско-икономически партньор на България в Близкия изток и Африка.

Дипломатическите отношения са установени на 3 февруари 1926 г. (преди 94 години), а първата българска легация в Кайро е създадена през септември 1933 г. Дипломатическите представителства на двете страни са издигнати в ранг посолство през декември 1958 г.

Министрите Захариева и Шукри констатираха, че има сходство в оценките им за предложения от президента Тръмп план за мир в Близкия изток.

Двамата обсъдиха още ситуацията в Либия и откроиха важността на Берлинската инициатива за мирно решаване на конфликта в страната, като подчертаха че стабилизирането на страната и прекратяването на огъня следва да бъде постигнато без деструктивна външна намеса.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама