ЕК очаква Скопие и Тирана да получат дата за преговори преди май

07:41, 11 фев 20 / Свят 25 1272 Topnovini
1

Европейската комисия очаква Северна Македония и Албания да получат дата за начало на преговори за присъединяване към ЕС преди насрочената през май среща в Загреб, посветена на Западните Балкани. Това съобщи пред Европейския парламент еврокомисарят по разширяването Оливер Вархеи, съобщи БНР.

Европейските лидери без единодушие по разширяването на ЕС на Балканите

В първия ден от февруарската сесия на Европарламента се проведе дебат за новата методология за разширяването на Европейския съюз. В сряда евродепутатите ще излязат с резолюция за позицията си за новата методология, а на дебата всички  се обединиха около позицията, че без върховенство на закона и силни правителствени институции не може да се говори за присъединяване на страни-кандидатки.

Червени картони, дузпи, заплахи и преговори до никъде (Тема с продължение...)

През октомври Франция, Нидерландия и Дания попариха мечтата за европейските звезди на Северна Македония и Албания, а аргументът беше, че е нужна промяна в начина, по който се водят преговори. Три месеца по-късно Еврокомисията представи новите правила - преговорите се фокусират върху 6 тематични групи или клъстъри, като времевата рамка за всяка от тях е 1 година. Първо се започва с върховенство на закона, а тази глава се затваря последно, а преговорните глави могат да бъдат отваряни отново при нужда.

Еврокомисарят по разширяването Оливер Вархеи представи в пленарна зала новата методология.

„Държавите-кандидатки трябва да изпълнят обещанията си за реформи, а Европейският съюз трябва да отговори, когато това се случи. За да повишим доверието в процеса, ще има по-силен фокус върху фундаменталните свободи“.

От всички парламентарни групи в Страсбург посланието беше в един дух – върховенство на закона и реален ангажимент на Европа да върне европейската перспектива на страните от Западните Балкани.

Макрон: Приемането на България и Румъния в ЕС беше твърде прибързано

Натали Лоазо – евродепутат от Франция, от групата Обнови Европа заяви:

„Това не е просто празна декларация, а нещо, което ни обединява. Имаме прекалено много врагове около нашия съюз и не ни трябват повече“.

Най-често споменаваната държава-кандидатка беше Сърбия. Виола фон Крамон Таубадел от групата на Зелените каза:

„Без функционираща демокрация, без върховенство на закона и добро управления, няма какво да говорим. Върховенството на закона и медийния плурализъм са в упадък в Сърбия от началото на преговорите през 2014-та и въпреки това се преструваме, че нищо не се случва“.

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани