Денят накратко – 20 февруари

19:00, 20 фев 20 25 2706 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Екипът на ТОПНОВИНИ подбра водещите теми от деня в рубриката „Денят накратко“.

Отдаване на почит или партийно мероприятие беше възпоменанието по повод 147 години от гибелта на Васил Левски, правят ли от АПИ "номерца" на премиера, колко ще ни струват две въздушни линейки и още:

***

ГЕРБ иска извинение от Радев за поругаването на Левски

Тома Биков от ГЕРБ поиска Румен Радев да се извини „за поругаването на Васил Левски. Причината за това искане са освиркванията, които се чуха снощи пред паметника на Апостола на свободата по време на тържествената церемония-поклонение по повод 147 години от неговата гибел. Според Биков поругаването на паметта на Апостола е било извършено от организирана агитка от средите на БСП заедно с „полукриминали и маргинализирани наемници“, а провокацията е минала под патронажа на президента.

Президентът Радев, който е в Русе за честванията по повод освобождението на града, отвърна на нападките. “Ако на управляващите не им харесва отношението на хората, трябва да се замислят за целите и начина на тяхното управление", заяви Радев. Освен сред депутатите в парламента, казусът беше коментиран и в Столичния общински съвет. 

По-късно през деня премиерът Бойко Борисов заяви: "Обединителят на нацията да преценява с кои хора се сдружава и прави поход. Не му давам оценка. Аз когато сгреша, се извинявам по много пъти". 

Отдаване на почит или партийно мероприятие беше тържественото възпоменание вчера - прочетете в коментара ни по темата.

***

АПИ: Не правим номерца на премиера

“Не правим номерца на премиера, опитваме се да изпълняваме задълженията си”, това заяви днес председателят на управителния съвет на АПИ Георги Терзийски. Повод за думите му стана вчерашното изказване на премиера Борисов, че от Агенцията му правят “номерца” заради винетките.

“Вчера проведох лични срещи и разговори по телефона с кметовете на тези населени места, които няма да глобявани - Бистрица, Панчарево, Банкя”, каза ощеТерзийски. Пътната агенция ще продължи да поддържа тези пътища, а общините ще плащат за това след споразумение, уточни той. Според министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова проблемът с винетките е дощъл от липса на комуникация между АПИ и районите в София.

***

Поискаха задържането на жената до Васил Божков

Специализираната прокуратура е внесла искане за задържане на жената до Васил Божков – Елена Динева. Повдигнато й е обвинение за участие в организирана престъпна група. Съпругата на бизнесмена обаче беше пусната под парична гаранция в размер на 1,5 млн. лева. "Не съм обществена заплаха. Имах възможност да напусна страната, но нямах желание. Съпругът ми беше принуден да не се върне", това каза в своя защита Динева.

Вчера прокуратурата намери полицейски бланки за извършени престъпления в миналото от хазартния бос. Днес главният прокурор Иван Гешев коментира, че в един момент Божков е почувствал, че е по-силен от държавата. "Това е оригинален документ за криминална регистрация преди 1978 година. Защо сега се открива - защото сега съм главен прокурор и защото сега има политическа воля. Това не е справка, а е бланка. Тя показва, че едно лице е осъдено два пъти. След това този документ се е прибрал като спомен и артефакт”, обясни главният прокурор.

***

Хакерът на НАП да получи орден „Стара планина“?

Парламентът прие доклада от дейността на Временната анкетна комисия, която проучи фактите и обстоятелствата около изтичането на лични данни от Националната агенция по приходите (НАП). Тя беше създадена на 25 юли 2019 г. - дни след безпрецедентната хакерска атака. Комисията отправя 11 препоръки към институциите.

Румен Гечев от БСП коментира данните от доклада на комисията с ирония, като предложи хакерът на НАП да бъде награден с орден „Стара планина“ - първа степен. Гечев посочи още, че трагедията е огромна, тъй като на нито един човек от държавата не е потърсена отговорност. На критиките на левицата, че няма поета отговорност Красимир Ципов от ГЕРБ отговори, че има отстранени държавни служители. Той обърна внимание, че все още не е приключило наказателното производство.

***

11 загинали след стрелба в германски град, сред които и българин 

11 са загиналите след стрелбата в два нощни наргиле бара в германския град Ханау. След няколкочасово издирване из града, местната полиция съобщи, че предполагаемият извършител се е самоубил в дома си. 

Сред жертвите на масовата стрелба е и бъларин, потвърдиха от Министерството на външните работи. Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева вече изрази съболезнования на семейството и на близките на загиналия българин.

Премиерът Бойко Борисов изпрати съболезнователна телеграма до германския канцлер Ангела Меркел по повод атаката, а председателят на Народното събрание Цвета Караянчева  изрази съболезнования до председателя на Бундестага на Федерална република Германия Волфганг Шойбле.  

***

Евакуираха 400 души от горящ хотел в Пампорово

Над 400 души бяха евакуирани от горящ хотел в Пампорово. Огнената стихия се разразила малко след полунощ. Причината за пожара е омаслена аспирация на ресторанта към хотела.

***

Купуваме две въздушни линейки за планинско спасяване

20 млн. лв. за хеликоптери линейки са осигурени по ОП „Региони в растеж“. Това е станало след дълги преговори с Европейската комисията, съобщи зам.-регионалният министър Деница Николова. Въздушните линейки ще се използват за планинско спасяване и при бедствия и аварии, както и ще участват при изпълнение на донорски мисии.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама