Пуснаха под гаранция от 1,5 млн. лева жената до Васил Божков

18:46, 20 фев 20 25 4034 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Специализираният наказателен съд пусна под парична гаранция в размер на 1,5 млн. лева съпругата на бизнесмена Васил Божков Елена Динева. Тя е обвинена в участие в ръководената от Божков организирана престъпна група, действала от януари 2014 до януари 2020 г.

По-рано днес съобщихме, че е внесено искане от Специализираната прокуратура за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Елена Динева. 

"Не съм обществена заплаха. Имах възможност да напусна страната, но нямах желание. Съпругът ми беше принуден да не се върне", това каза в своя защита Динева, предаде "24 часа". Тя е жената до Васил Божков. Дали обаче Динева има официален граждански брак с бизнесмена или не, така и не стана ясно в съдебната зала. Според адвоката й Трендафил Трендафилов в комисията по делото официален документ за сключен брак няма. В своята защита обаче Динева нарече Божков съпруг.

По-късно прокурор Мария Борисова обясни, че Елена Динева и Васил Божков имат сключен граждански брак, но тя не е приела неговата фамилия. Около 10 минути тя говори пред съда в своя защита, като си беше подготвила и писмена пледоария.

Изпратихме искането за екстрадиране на Васил Божков

Динева обясни, че участва в управата на няколко дружества, които обаче нямат абсолютно нищо общо с хазарта. Едното съществува от 19-20 години, в други три е инвеститор. Нито едно от тези дружества няма участие в Националната лотария. Тя е в управителните съвети на две  фондации - "Тракия" и "Българско изкуство", като за "Българско изкуство" каза че спонсорира тази фондация за издаване на книги и албуми, които не са с големи тиражи.

Във фондация "Тракия" членовете на управителния съвет просто помагат. Тя също така обясни, че през последните двайсет и няколко дни, откакто започнали претърсванията, през цялото време е съдействала на разследващите органи. Следователите били изненадани, че в дома й на бул. "Васил Левски" има много картини.

"На 22 години си купих първата картина", каза Динева. Тя също така обясни, че през тези дни в дома й минали над 120 души - полицаи, прокурори, следователи, експерти по културните ценности. 

"Помагах на тези хора, не защото съм мила и добра, а защото разбирам патовата ситуация. В момента съм пресирана", каза Елена Динева и отново повтори, че отдавна не е оперативно ангажирана в хазарта. Тя обясни, че познава основните свидетели в делото - братята Боян и Цветомир Найденови, с които имали съвсем нормални отношения преди акцията.

Жената до Божков се оплака още, че банковите й сметки, които са само в една банка, са блокирани от първото претърсване в дома им. "Последните 20 дни, уволнявам хора, пускам предизвестия, опитвам се да успокоя персонала. Как може в тази ситуация да представлявам обществена опасност?". Тя посочи, че не е виждала нито един член на Комисията по хазарта.

Преди това прокурор Мария Борисова поиска постоянен арест за жената на бизнесмена, тъй като можела да повлияе на свидетелите и да укрие доказателства. 

Вчера прокуратурата намери полицейски бланки за извършени престъпления в миналото от хазартния бос. 

"Това е оригинален документ за криминална регистрация преди 1978 година. Защо сега се открива- защото сега съм главен прокурор и защото сега има политическа воля. Това не е справка, а е бланка. Тя показва, че едно лице е осъдено два пъти. След това този документ се е прибрал като спомен и артефакт. В един момент той е почувствал, че е по-силен от държавата", обяви главният прокурор Иван Гешев в Благоевград, цитиран от БГНЕС.

Според Гешев някои новини за изземванията от офисите на Божков са фалшиви. По думите му има хора, които защитават изкупеното от иманяри, откраднали от българска земя, и си го складират по офисите.

"Ясно е, че ако всички артефакти бяха регистрирани и законно придобити, нямаше да се съхраняват така. Документите за екстрадицията са предадени, оттук нататък топката е в ОАЕ", коментира обвинител номер 1. 

Руското разузнаване не е искало освобождаването на Васил Божков

Главният секретар Ивайло Иванов вчера е получил разпореждане от Специализираната прокуратура по повод намерената регистрационна бланка в офисите на Васил Божков БГНЕС, съобщи. Днес до края на деня ще му докладват за проверката. Би трябвало да има две такива регистрационни бланки, едната е налице, а другата не е открита и най-вероятно е същата, но там където е трябвало да бъде я няма. Иванов не уточни дали в СДВР или другаде. Разглежда се вероятността откритата да е фалшификат.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама