Акцент на деня: Краят на голямото търкане

17:30, 07 фев 20 25 6536 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Държавният спортен тотализатор вече е единственият, който ще организира лотарийни игри с изключение на томбола, бинго, кено или техните разновидности. Промените бяха приети без дебат и за около 20 минути от Народното събрание. Забранява се още продаването на талони в търговски обекти и край училища.

Отнемат се лицензите на "Национална лотария" и "Лотария България", като се преустановява продажбата на билети за техните лотарийни игри. Държавата обаче не предвиди допълнителна защита за играчите с големи печалби, които според правилата трябва да получат парите си на вноски за 10 или 20 години. Само милионерите от лотарията са над 40 души. Всички те ще трябва да изискат парите си от частните компании.

Мажоритарен дял в двете частни лотарии има бизнесменът Васил Божков. Миналата седмица прокуратурата му повдигна задочно редица обвинения - за това, че от 2014 г. до днес е ръководил организирана престъпна група, за данъчни престъпления, за изнудване, за принуда, за пране на пари, за подкупи, за изнасилвания и др. Оказа се обаче, че бизнесменът се намира извън страната. Той бе заловен няколко дни по-късно в Обединените арабски емирства, като все още не е ясно кога и дали ще бъде върнат у нас от тамошните служби. В началото на тази седмица вещи лица, прокурори и реставратори влязоха в офиса на "Нове холдинг", за да опишат колекцията на хазартния бос от антични предмети. Проверка на колекцията ще извърши Министерството на културата. Луксозни автомобили от гаражите в сградата пък бяха запечатани и откарани от полицията.

Вносителят на промените в Закона за хазарта Валери Симеонов коментира бизнеса на Васил Божков като посочи: "По непотвърдена информация бизнесът е за милиарди. По официлани данни става дума между един и два, но аз съм сигурен, че оборотите са много по-големи“.

Предстои и сериозно разследване на количествата талони, които са внесени в България и обявени в Комисията по хазарта, тъй като има данни, че в търговската мрежа се вкарват много повече талони и билетчета, отколкото се регистрират в комисията.

Според Валери Симеонов е фалшива новина, че след промените ще има преразпределяне на пазара, както и възможност за нови частни оператори на по-късен етап. Според Крум Зарков от БСП обаче левицата не намира достатъчно гаранции, че одържавяването на бизнеса с лотариите ще е факт, заради което левицата не е подкрепила законопроекта.

Основният аргумент на Симеонов за промените е, че държавата носи отговорността за здравето на гражданите. Според него през последните пет години е настъпило масово съсипване на здравето и на имуществото на голяма част от българското общество, което след променените закони през 2013 г. залита към хазарта, търсейки бързо и лесно решение на своите проблеми.

"Това тотално подменя ценностната система на българина – променя народопсихологията, тъй като се внушава и на младите хора, и на децата, и на пенсионерите, които са в по-тежко положение, че те могат да решат всички свои проблеми, търкайки талончета. А това не е така. Къде останаха онези основни ценности като трудолюбие, като упоритост, последователност... Няма ги никъде вече. Внушава се от сутрин до вечер и то основно през телевизиите, че е достатъчно да си купиш печелившото талонче и всички твои проблеми ще бъдат решени. И ти ще отидеш на екзотичните острови, ще си платиш задълженията. Не е нужно да работиш, не е нужно да се образоваш, не е нужно да имаш амбиции в каквато и да била посока, освен с всеки свободен лев да купуваш, да играеш и да залагаш. А това мисля, че е изключително рушащо психологията на един народ“, заяви преди време лидерът на НФСБ.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама