Не се хранете след 18 часа предупреждават учени

18:40, 11 фев 20 25 2717 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Учени от Института Сок в Калифорния предупреждават, че храненето след 18:00 часа е вредно за здравето, защото храносмилателната ни система става по-малко активна в по-късните часове на деня, пише в."Дейли мейл", цитиран от БТА.

Хората открай време са "проектирани" да следват специфични циркадни ритми, изтъква екипът на д-р Сачин Панда. Храносмилателната ни система не прави изключение и тя е настроена най-ефективно, когато се натоварва преди 18:00 часа. Тогава е най-добро отделянето на слюнка и на стомашните сокове, чревните контракции са по-силни и сме по-чувствителни към хормона инсулин, който се справя с глюкозата от кръвообращението ни.

Това наследство е кодирано в гените ни. Но след изобретяването на електрическото осветление, естествените ни циркадни ритми са претърпели значителна промяна. Хората вече рядко вечерят преди залез слънце, а нощта се удължава неимоверно.

Късните хранения са свързани с риск за сърцето и развиването на диабет от тип 2.

Калифорнийските учени осъществили експерименти с две групи лабораторни мишки. И двете били подложени на хранителен режим, богат на захари и мазнини. Но едната група имала денонощен достъп до храната в продължение на цяла седмица, докато на другата тя се предлагала в ограничен "прозорец", съвпадащ с дневното осветление.

Мишките, които се хранели "на корем" през цялото денонощие, бързо качили лошия холестерол и развили диабет от тип 2. А ограничената във времето група останала със сравнително нормално тегло и в добро здраве. При това и двете групи консумирали еднакъв брой калории. При мишките с ограничен режим била наблюдавана и ремисия от диабет тип 2, ако те са имали симптоми за това заболяване.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама