Учени установиха кога храната е по-вкусна

21:00, 11 фев 20 / Любопитно 25 1993 Topnovini
1

Храната е по-вкусна, когато се яде с ръце. Така обаче хората ядат повече, предупреждава ръководителката на проучването на университета "Стивънс" в Ню Йорк - българката доц. Адриана Маджаров..

Контактът с ръцете засилва сензорното възприятие на мозъка, още преди храната да попадне в устата, отбелязва „Дейли мейл“, предава БТА. Но това се отнася само за хора, които обикновено се ограничават в яденето. Ако не правят това, храната не им е по-вкусна, когато я докосват с ръце.

Учените от университета са доказали това в хода на експерименти. Половината от участниците са приемали храната с коктейлни пръчици, а останалите са я консумирали с пръсти.

„Ефектът е интересен. Двете групи явно не обработват информацията по същия начин. А при хората, които редовно контролират приема на храна, докосването с пръсти засилва сензорната реакция и така храната става по-желана и по-харесвана“, казва доц. Маджаров.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.