Правосъдният министър: Ще разчитаме на дипломацията по случая с Васил Божков

15:20, 05 фев 20 / Политика 25 2240 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

По-скоро по дипломатически, а не по юридически път, България ще опита да върне бизнесмена Васил Божков от ОАЕ, стана ясно от думите на правосъдния министър Данаил Кирилов в парламента, цитиран от БГНЕС.

Той уточни, че в Министерството на правосъдието (МП) все още не са получени документите от прокуратурата. ОАЕ не е част Хагската конвенция за апостила и затова прокуратурата ще трябва да осигури в превод на арабски всички доказателства.

Може ли Васил Божков да си закупи свобода в ОАЕ?

Кирилов обеща, че в рамките на 3 до 5 дни от получаването на документите в МП, те ще бъдат пратени на МВнР - единствената институция, през която ще върви комуникацията. Причината - България няма споразумение за правна помощ, а и такова е и законодателството в ОАЕ.
Кирилов е оптимист, че България ще получи Божков и останалите задържани и потвърди, че тези действия са в условията на реципрочност - т.е. София ще трябва да върне на ОАЕ лице, което бъде поискано.

Разследват Васил Божков за убийства и изнасилвания

В емирставата обаче няма закон, който да определя срок за отговора. Кирилов припомни, че в последните години няма добри примери за предаване на лица между България и ОАЕ. Така през 2012 г. е имало искане екстрадиция за Христофорос Аманатидис - Таки, който не е върнат. След това от ОАЕ постъпило искане за двама техни граждани в България, като София е отказала предаването им.

Данаил Кирилов коментира и публикуваните записи, в които се чува гласът на президента и не намери нищо нередно в решението на наблюдаващия прокурор да ги оповести. Министърът обаче заяви, че само с тези доказателства трудно може да формира за себе си мнение има ли извършено престъпление.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама