Може ли Васил Божков да си закупи свобода в ОАЕ?

10:00, 04 фев 20 25 2338 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Невъзможно е въз основа на купен имот или инвестиция човек да получи имунитет в Дубай. Това няма как да бъде причина за спиране на съдебно разследване, а е само възможност за законно пребиваване на територията на страната", каза пред Нова телевизия бившият консул на България в Дубай Милен Керемедчиев.

„От години ОАЕ са рай за инвестиции и правене на бизнес. Там много лесно могат да бъдат регистрирани офшорни компании и по този начин да се спечели законно пребиваване там. От друга гледна точка между ОАЕ и България няма споразумение за съдебна помощ. Искането за екстрадиция минава през съд на ОАЕ, който трябва да одобри искането на две инстанции. Няма как Божков да бъде задържан за толкова много време. Практиката е лицето да бъде привикано и паспортът му да бъде отнет”, обясни Керемедчиев.

"Общата практика е, че докато лицето чака документите по искането за екстрадиция и съдебния процес той не е под стража. Това обаче е само предположение въз основа на практиката", добави Керемедчиев.

"Най-голямата, най-богатата, уникална - доста неща се изговориха в последните дни за колекцията на бизнесмена Васил Божков. Но покрай чисто правния аспект на казуса, възникна и въпросът за съхранението на тези ценни предмети в хода на разследването срещу бизнесмена. Античните предмети от колекцията са по-познати, защото са били показван на изложби в чужбина и България, докато произведения на живопистта и графиката не са били показвани и не се знае точно кой е техният собственик", обясни пред БНТ изкутвоведът и пресаташе на Националната художествена галерия Весела Радоева.

Фондацията на Божков: Всеки предмет от колекцията е деклариран и законен

До момента не е искана оценка на предметите от Националната художествена галерия. В момента те помагат с мнението си кака най-безопасно да стане тяхното опаковане и транспортиране до хранилище.

Идентификация, според закона, може да поиска всяко едно физическо или юридическо лице. Според профила на произведенията и според профила на музеите у нас този процес започва. За да стане това, трябва да се подготвят документи, свързани с произхода на произведението, начина на придобиване, както и официалната заявка. Формира се комисия от петима члена. Обичайната практика при извършване на идентификация е произведенията, които подлежат на оценка, да бъдат доставени физически с документация към всяко едно от тях.

Взеха джипове от офиса на Васил Божков

"Нямаме никакви документи и никакви заявки за идентификация нито от Васил Божков като физическо лице, нито от някоя от неговите фирми или фондации да се направи идентификация", каза Весела Радоева.

Тя обясни, че не всеки колекционер е длъжен да направи оценка на колекцията си.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама