Разследват Васил Божков за убийства и изнасилвания

16:04, 04 фев 20 25 3381 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Специализираната прокуратура отдели материали от образувано досъдебното производство, касаещо множество престъпни деяния, част от които свързани с неплащане на значителни по размер такси по Закона за хазарта, пране на пари и други. По това производство в качеството му на ръководител на организирана престъпна група е привлечено лицето Васил Божков, съобщиха от пресцентъра на Специализираната прокуратура.

Може ли Васил Божков да си закупи свобода в ОАЕ?

В отделените материали се съдържат данни и за други противоправни деяния - убийства, принуди и изнасилвания, за които е образувано ново досъдебно производство за участие в организирана престъпна група, действала на територията на страната в периода от 2012 г. до настоящия момент, допълват още от прокуратурата.

Изискани са досъдебни производства от други прокуратури, касаещи конкретни случаи, свързани с разследване на убийства и опити за такива. Извършва се анализ на всички убийства през годините, свързани с лица, осъществявали хазартна дейност, както и случаи на извършени изнасилвания.

Найденов: Божков е в черния списък на САЩ и ЕС

Прокуратурата и МВР призовават всички граждани, които имат информация, относима към разкриването на престъпната дейност на групата, да сигнализират на телефони 02 982 8998; 02 9828590, като анонимността им е гарантирана

Издирваният бизнесмен Васил Божков е арестуван в Обединени арабски емирства (ОАЕ) заедно със собственика на ФК "Левски" по документи Георги Попов. Прокуратурата обяви, че ще изпрати всички необходими документи колкото се може по-скоро, за да се задейства процедурата по екстрадиция. На летището в австрийската столица Виена преди дни пък беше задържан съратника му – бизнесменът Борис Бекяров.

На Васил Божков вече му бяха повдигнати 7 обвинения – за ръководител на организирана престъпна група, за принуда, за изнудване, за опит за подкуп на длъжностно лице, както и за подбудителство и престъпление по служба.

Според прокуратурата, организираната престъпна група, ръководена от Божков, е действала от 2014 г. в цяла България и е създадена с користна цел – принуда, изнудване, длъжностни престъпления и пране на пари.

В събота Специализираният съд остави в ареста бившия председател на Държавната комисия по хазарта Огнемир Митев като взе за него най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража”.

Настоящият председател на комисията Александър Георгиев, който също беше привлечен като обвиняем, пък бе освободен срещу “парична гаранция” в размер на 40 000 лева. Георгиев е направил самопризнания, че е покровителствал бизнеса на Васил Божков.

В понеделник вещи лица, прокурори и реставратори влязоха в офиса на “Нове холдинг”, за да изземат вещи от колекцията на Божков. Направен беше и обстоен преглед на гаражите, откъдето жандармерия изкара скъпи джипове.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама