Човешката дейност води до изчезване на светулките

10:27, 05 фев 20 / Любопитно 25 1313 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Учени алармират, че комбинация от фактори, която най- просто може да се обобщи с човешка дейност, води до изчезването на светулките.

Според ново проучване, публикувано в списание „Нейчър“, загубата на естествен хабитат, използването на пестициди и светлинното замърсяване са трите най-големи опасности за светещите буболечки. Намаляването на популацията на светулки е показателна за влиянието на човешката дейност дори върху малки и чувствителни екосистеми, съобщи bTV.

Не е изненада, че загубата на хабитат е най-опасна за насекомите. Например, един вид малайзийски светулки живеят само в мангрови гори“, коментира проф. Сара Луис от университета „Тъфтс“, провел проучването.

Учените са регистрирали драматично намаляване на популацията на този вид светулки след унищожаването на мангрови гори, които се заменят от плантации за палмово масло.

Светлинното замърсяване обърква цикъла на светулките и те не могат да се размножават. Според прочуването прекалено много изкуствена светлина не позволява на буболечките да привличат партньори.

 

Светлинното замърсяване обърква цикъла на светулките и те не могат да се размножават.

 

Относно пестицидите – учените алармират, че масово използваните химикали, чиято цел е да убиват вредители, всъщност влияят зле и на светулките.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама