Има връзка между мелодията на будилника и бодростта на човека

20:00, 03 фев 20 / Любопитно 25 2116 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Наблюдението на поведението на няколко десетки доброволци е помогнало на учени да докажат, че хората се чувстват по-бодри и се събуждат по-бързо, ако чуят мелодични звуци от будилника си. Това съобщи пресслужбата на Кралският технологичен университет в Мелбърн, цитирана от ТАСС и БГНЕС.

„Възприето е, че класическото „пи-пи-пи“ на будилника събужда човек възможно най-бързо и ефективно, но нашите експерименти показаха, че по-мелодичните трели са по-успешни в това отношение. За нас това беше голяма изненада“, каза Стюарт Макфарлейн, изследовател от Кралския технологичен университет в Мелбърн (Австралия).

Макфарлейн и неговите колеги от университета стигнали до това заключение по време на проучване как различните видове аларми влияят на сънливостта, бодростта и други състояния на доброволците сутрин след събуждането.

По-специално учените изследвали колко бързо изчезва от доброволците т.н. „инерция на съня“. Това според неврофизиолозите и психолозите е специално състояние, възникващо веднага след събуждането, по време на което човек страда от липса на внимание, изкривено възприемане на реалността, „провали“ в паметта и редица други симптоми.

Това гранично състояние между съня и пробуждането, както отбелязват Макфарлейн и неговите колеги, може да продължи от няколко десетки минути до няколко часа след събуждането и учените отдавна се интересуват какви фактори влияят върху продължителността на тази инерция. Затова австралийските учени изследвали колко силно влияят звуците, с които всеки човек се събужда в първите моменти след съня си.

Техните наблюдения при петдесет доброволци показаха, че силата на звука на будилника, продължителността на мелодията и много други параметри почти не оказват влияние върху „качеството“ на събуждането. За разлика от тях, типът мелодия значително влияе на благосъстоянието на доброволците.

Участниците в експеримента, чийто будилник свирел популярна музика, но не издавал силни и неприятни звуци, изключително рядко изпитвали продължителна инертност на съня или я преодолявали по-бързо от други доброволци. Интересното е, че колкото по-мелодични са тези звуци, толкова по-малко изразено е това състояние.

Засега учените не могат да кажат какво точно поражда тези резултати, но те предполагат, че неестествения характер на звуците на обичайните аларми нарушава нормалното функциониране на мозъка в момента на събуждането. Изследователите твърдят, че по-нататъшните им наблюдения ще помогнат да затвърдят тази хипотеза и да изберат мелодия на будилника, която би помогнала на човек възможно най-бързо да пресече границата между съня и събуждането.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама