Отменя се националният протест на хотелиери и ресторантьори

19:56, 28 яну 20 / Политика 25 4280 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Хотелиерите и ресторантьорите отменят планирания за утре протест, това стана ясно след проведена над 2 часа среща с финансовия министър Владислав Горанов, предаде БГНЕС. 

Правителството ще разговаря с бранша за наредбата за касовите апарати

“С неудоволствие ще кажа, че заради аргументите им, а и такова е настояването на министър-председателя за отлагане на измененията на Наредбата по отношение на специализирания софтуер за управление на продажбите, се отлагат с шест месеца“, съобщи Горанов пред медиите след срещата.

През следващите три месеца от гратисния период държавата и браншовете са се договорили за интензивни срещи между експертите и НАП, в които да се изясняват нормативни въпроси.

В по-кратки срокове – до няколко седмици, ще се проведе и среща за уточняване на регламента по запечатване на неизрядни обекти, съобщи финансовият министър. „Обсъдихме и въпроса, че няма връзка между измененията на наредбата и запечатването на обекти“, разкри Горанов.

"Обединихме се около тезата, че основата на наредбата от 2018 година няма нужда да бъде променяна", каза още министърът. „Моето лично мнение е, че наредбата и в този си вид може да се прилага от стопанските субекти, но уважаваме позицията на колегите от този бранш“.

НАП: Няма да се отлага въвеждането на софтуера за отчитане на продажбите

"От името на Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) и от Асоциацията на заведенията искаме да благодарим на министър Горанов, че ни изслушаха. Това беше изключително конструктивен диалог, който се случва не за първи път. Призоваваме нашите структури от утре да не провеждаме протеста, който беше обявен за 12:00 часа. Мисля, че постигнахме достатъчно на този етап“, каза председателят на БХРА Вени Петрова.

"През тези три месеца, през които ще се разисква наредбата, ще има представители и на малкия и средния бизнес извън хотелиерството и ресторантьорството. Като цяло и ние сме доволни от срещата", допълни Ричард Алиберов, председател на Българската асоциация на заведенията.

След 3 месеца страните се договориха да направят отново среща с финансовия министър Владислав Горанов.

По темата тази сутрин се изказа и министър-председателят Бойко Борисов, който заяви, че все не разбирал недоволството на хотелиерите и ресторантьорите, тъй като по думите му, тези бизнеси година и половина не казали проблемите си.

Пред бизнеса по време на 14-та среща на бизнеса с правителството премиерът Борисов заяви, че иска ресторантите и хотелите да излязат на светло.

Борисов призна, че забелязва едно странно поведение от страна на недоволния бизнес по отношение на Наредбата. Непрекъснато се говори къде е държавата по отношение на една или друга политика. Когато се вземат мерки и правителството излезе с решение – пак става проблем, защото мерките фалирали бизнеси, коментира премиерът.

Премиерът, както и финансовият министър, апелираха недоволните търговци да си кажат ясно какво им пречи и с какво не са доволни, защото трудно ги разбирали.

Българската стопанска камара също заяви, че подкрепя "справедливите искания" на браншовите организации, протестиращи срещу Наредба Н-18, касаеща режима за регистриране и отчитане на продажбите в търговските обекти с касови апарати. Камарата настоява да бъдат променени разпоредбите в наредбата, според които търговски обекти ще бъдат запечатвани от НАП още преди да е изрично доказана някаква вина от страна на търговеца. 

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама